“СНС и Вучић не желе разговор о стварању услова за поштене изборе“

Ни готово месец дана од када су представници девет опозиционих странака и покрета позвали представнике СНС-а на разговор о обезбеђивању услова за поштене изборе – на тај позив није стигао одговор. Позив на разговоре председнику СНС-а Александру Вучићу упућен је лично, у писаној форми, дан након састанка представника опозиционих странака 17.12.2015. године. „Овако неодговорним и игнорантским односом према озбиљном проблему на који је опозиција указала, Александар Вучић и СНС су показали да им НИЈЕ СТАЛО ДО ПОШТЕНИХ ИЗБОРА“ оценио је председник Покрета за ПРЕОКРЕТ професор доктор Јанко Веселиновић.

Опозиционе странке и покрети, учесници састанка који је за циљ имао обезбеђивање услова за фер и поштене изборе, наставиће са реализацијом закључака како би обезбедили услове за што поштеније изборе, упркос томе што је власт очигледно крајње незаинтересована да се нерегуларностима у тој области стане на пут. Следеће недеље биће одржан и први састанак Сталне комисије опозиционих странака, формиране како би се анализирало и пратило стање у овој области и о томе редовно обавештавала јавност, као и надлежне органи извршне власти, полиције и тужилаштва. „Избори морају да буду прилика да грађани слободно остваре своје Уставом гарантовано право да бирају и буду бирани а не пијаца на којој се гласови купују за новац, детерџент, концентрат, запослење или останак на радном месту, а од скоро и право на легализацију. Грађани свим странкама и покретима, учесницима састанка могу да пријаве кршење закона, који гарантује слободу кандидовања и изражавања воље на изборима, а о свим неправилностима у наредном периоду редовно ћемо обавештавати јавност, као и надлежне органе извршне власти, полиције и тужилаштва.“ каже Веселиновић.

Покрет за ПРЕОКРЕТ подсећа да су састанку опозиције, одржаном на иницијативу ПРЕОКРЕТ-а 16. децембра 2015. године, присуствовали представници Демократске странке, Демократске странке Србије, Заједно за Србију, Српског покрета Двери, Покрета Доста је било, Нове странке, Странке демократских акција Санџака, Лиге социјалдемократа Војводине и Покрета за Преокрет. На састанку је констатовано да су изборе 2012. као и 2014. године обележиле бројне незаконитости а да већина одговорних за та кривична дела до данас, иако су прошле 4 године, није одговарала. Представници опозиције закључили су да тренутно не постоје услови за фер и демократске изборе и предложили начине за решавање овог проблема, међу којима: разговоре са представницима власти, решавање свих неразјашњених случајева досадашњег кршења изборног процеса и оснивање комисије задужене да прати стање у овој области.

Scroll to Top