ПРЕОКРЕТ окупља опозицију са темом ‘За постене изборе’

Око 150 посланика већ трећи пут одбија да притисне тастер и гласа ЗА предлог Закона о допуни кривичног законика (Закон за поштене изборе), који је предложио председник ПРЕОКРЕТ-а проф. др Јанко Веселиновић.

Тиме шаљу јасну поруку јавности да су ЗА непоштене изборе, на којима је дозвољен и некажњен сваки вид манипулација приликом гласања.
Састанак опозиционих странака, на иницијативу Покрета за преокрет, заказан је за среду 16. децембар у 12 часова. Главна тема тог скупа биће договор парламентарних и ванпарламентарних опозиционих партија,

o томе, како обезедити услове за поштене изборе, каже у разговору за „Дневник“ лидер тог покрета и самостални посланик у Скупштини Србије Јанко Веселиновић, који се кандидовао за домаћина српске опозиционе сцене. Како објашњава, пре месец и по дана предложио је у парламенту измену кривичног законика, којим би се санкционисало 10 нових кривичних дела, која угрожавају слободне, поштене и фер изборе, али владајућа коалиција није имала разумевања за то, него је одбацила иницијативу.

–  Мој предлог је предвиђао санкционисање оних који прете, купују гласове, оних који их подстичу на то, условљавају на било који начин нечије радно место, као и кажњавање фотографисања гласачког листића да би се доказало за кога сте гласали. Значи, то је подразумевало све што на било који начин може угрозити слободу избора. Пошто то није добило подршку, схватио сам да је враг однео шалу и да се може десити да наредни избори буду све друго осим фер и поштени. Истог дана кад је по трећи пут одбијен предлог тог закона, позвао сам све опозиционе парламентарне и ванпарламентарне странке на састанак на којем би разговарали о стварању услова да избори буду поштени.

О чему ћете конкретно разговарати са колегама из опозиције?

– Први састанак требало би да се бави потврђивањем чињенице да не постоје услови за фер изборе и да је неопходно тражити начине како да те услове створимо. Не желим да сам кандидујем теме, али то може рецимо, да опозиција треба да затражи озбиљан дијалог са странкама власти. Исто тако, неопходно би било да се на неки начин успостави мониторинг опозиције над политичким дешавањима на терену, буквално из дана у дан, да ли се већ сада припрема терен за куповину гласова, да ли има уцена на послу, па до разговора о томе да се евентуално формира и нека радна група која би се бавила тим мониторингом. То су само неке од могућих тема за разговор. Овај састанак није унапред ограничен са било каквим обавезама за учеснике, осим добре воље да се пронађе решење.

л Да ли имате и неке дугорочније планове, осим тог једног састанка?

– Мој предлог ће бити да се тај дијалог настави и да најмање једном месечно имамо састанке, с тим што би наредни пут био код неке друге политичке партије, или покрета. Желели бисмо да то буде процес и да јасно дигнемо глас против угрожавања слободе избора. Поред ове основне поруке мој предлог биће да се ради паралелно на подизању свести грађана о потреби да изађу на изборе, а да се ми постарамо да заштитимо њихову слободну вољу.
То би, да закључим, на неки начин биле две акције опозиционих партија и покрета, независно од тога да ли су десница, левица, центар. У том смислу није било никаквих условљавања, јер свако уколико има добру намеру, жели да заштити бирачко тело, али и свој глас, као и оног ко другачије размишља.

На које адресе су послати позиви?

– Пошто састанак још није одражан, рећи ћу начелно – послати су позиви на све парламентарне опозиционе странке. Дакле, странке које нису у власти тренутно у парламенту, али позвали смо и неке значајне ванпарламентарне странке, то су пре свега ДШ, Двери и ЛДП, али и неке покрете које не бих да апострофирам.

Да ли се неко већ одазвао вашем позиву?

– Већина странака је потврдила свој долазак, могу да кажем њих 90 одсто. Две политичке партије још нису потврдиле писмено долазак, а да ли ће то учинити, а неће писмено потврдити, то је на њима.

Окосница Вашег опозиционог окупљања су странке чији су лидери и функционери били у ДС-у. Ако нисте могли да постигнете тај договор у оквиру странке, колике су сада шансе да наступите јединствено према власти?

– Сада су опозиција у парламенту практично странке израсле из ДС –а, све сем ЛСВ, која је дугогодишњи партнер ДС – а. Ван парламента то су само Двери. Оно што сам учио у физици, применио бих и на политику : мислим да атомизација атома ослобађа енергију. Стога заиста сматрам да је то могуће и у друштвеним околностима. Наравно да то није једини одговор на то питање. Са друге стране, сматрам да било ко, ко је био у или ван ДС – а, да за њега није спорно то да избори треба буду поштени. Дакле, то никоме и никада у ДС није било спорно, нити је та странка било када покрала изборе. Но, мислим да и код грађана преовладава схватање да избори морају бити поштени, и да нико није за куповину гласова. То што поједини грађани због тешке економске ситуације пристају на неки начин да буду део тог ланца и продају своје гласове за новац, мислим да је то општи друштвени проблем који треба решавати кривичним санкцијама. Није могуће да постоји правна држава, ако ви купујете гласове на пијаци.

И Борко Стефановић је напустио ДС. Хоћете ли и њему упутити позив?

– Колико знам, он још увек није формирао покрет, странку или нешто слично, тако да отом – потом.

Светлана Станковић
Радикали су странка на власти

На Вашем списку нема радикала, због чега ?

– Па, у суштини, било је дилеме да ли наш политички опозициони дискурс обухвата и СРС и шта је она данас заправо. Код СРС постоје, за мене лично, два проблема, пошто сам ја домаћин, тако сам проценио да не треба да их позовемо. Пре свега што они уживају позицију странке на власти. Дакле, само они су до сада могли да на медијима које контролише држава, где се појављује премијер Вучић, да се појави и Шешељ. И на крају крајева, он је имао могућност да му јавно постави 20 питања на које је Вучић могао да одговори, а никоме од нас та прилика није пружена. Но, не искључујем могућност да следећи домаћин позове и њих на састанак.

Извор: Дневник

Scroll to Top