Покрет за ПРЕОКРЕТ тражи да Народна скупштина Републике Србије стави ван снаге законе у чију је уставност председник Србије Томислав Николић исказао сумњу; ПРЕОКРЕТ захтева и разрешење председника Републике јер је потписао законе на чију неуставност јавно указује

Покрет за ПРЕОКРЕТ оцењује да је председник Србије Томислав Николић, који је најпре потписао Закон о озакоњењу објеката и Измене Закона о државном премеру и катастру, а онда јавно, у дугачком писму објављеном на свом званичном сајту, изнео сумњу да су закони (које је сам потписао!) неуставни – учинио грубу повреду Устава и огрешио се о функцију коју обавља.

Покрет за ПРЕОКРЕТ оцењује да је нечувено да се председник оправдава „краткоћом времена које је имао да процени уставност Закона“ и подсећа господина Николића да уставност закона не сме да зависи од тога у којој мери он налази времена да се њима бави.

Покрет за ПРЕОКРЕТ тражи од Народне скупштине Републике Србије да законе у чију је уставност председник Републике изразио сумњу (Закон о озакоњењу објеката и Измене Закона о државном премеру и катастру) кроз хитну скупштинску процедуру стави  ван снаге, те да процес легализације спроведе по поступцима у складу са нормама које би биле уставне.

Истовремено тражи од Народне скупштине Републике Србије да у складу са чланом 118. Устава Републике Србије покрене поступак за разрешење председника Републике Србије Томислава Николића јер је у наведеном члану предвиђено  “Председник Републике разрешава се због повреде Устава, одлуком Народне скупштине, гласовима најмање две трећине народних посланика”. Према истом члану, став 3. и Уставни суд је дужан да по  покренутом поступку за разрешење, најкасније у року од 45 дана, одлучи о постојању повреде Устава. У овом случају поступак за разрешење председника Републике биће олакшан јер је сам председник потврдио да је потписао неуставне законе, а на тај начин је свесно прекршио Устав Републике Србије.

 Цитирамо део обраћања председника Републике: “чини се да су Законом о озакоњењу објеката нарушена уставна начела владавине права и социјалне правде, повређена забрана дискриминације по било ком основу, а нарочито по основу имовног стања, што би довело до неравноправности грађана”. Покрету за ПРЕОКРЕТ не чини се да су прекршена уставна начела владавине права, већ смо у то сигурни и  на то смо указивали од дана када је Закон, по хитном поступку,  стављен у процедуру. Током поступка предлагања амандмана Покрет за ПРЕОКРЕТ је поднео амандмане како би се ова неуставност отклонила и како се не би могли легализовати објекти саграђени након доношења претходног Закона о легализацији.  Указивали смо у расправи  да ће тајкуни легализовати своје хотеле, мотеле, базене и виле од више хиљада квадрата, чак и оне који су грађени након доношења претходног Закона о легализацији. Указивали смо да се ради о превари грађана и да је прича о “бесплатном озакоњењу” представа да би криминалци легализовали своју имовину. Накнадна реакција председника Републике који је упутио писма ресорној министарки Зорани Михајловић и председници Народне скупштине Маји Гојковић у којем он у ствари “брине” да су  они предложили и усвојили неуставан закон, а он га потписао   може да умањи његову моралну одговорност, али не политичку и правну.

Покрет за ПРЕОКРЕТ поставља питање кривичне одговорности ресорне министарке Зоране Михајловић, као и председника и чланова Владе, који су свесно учествовали у овом пројекту незампаћене пљачке државе јер ће на овај начин држава бити оштећена за преко 1 милијарде евра, односно износ за који ће, по свему судећи бити продат “Телеком”. Потребно је хитно утврдити ко је био стварни “законописац” и ко је финансијски погодовао лицима који су нелегално градили комерцијалне објекте знајући да ће овакав закон бити донет.

Поставља се питање  политичке и моралне одговорности посланика који су гласали за ове законе, а у случају појединих и постојања сукоба интереса, јер се њихови објекти налазе међу онима који ће бити “озакоњени” иако је реч о објектима преко 1.000 м2 и служе за комерцијалне сврхе.

Наредних дана правни тим Покрета за ПРЕОКРЕТ припремиће предлоге за разрешење председника Томислава Николића и за поништај Закона о озакоњењу објеката, у делу који је противуставан. Измене Закон о државном премеру и катастру су такође неуставне јер суспендују двостепеност у одлучивању.

Scroll to Top