ПРЕОКРЕТ у борби за права пензионера

Удружење синдиката пензионера Србије – УСПС-а, најрепрезентативније Удружење пензионера, које броји 300.000 чланова, данас је посетила Карла Кантоне генерални секретар ФЕРПА – Европске Федерације пензионера и старијих особа са седиштем у Бриселу, чији су они члан. На скупу који је одржан и који је организовало Удружење синдиката пензионера Србије, представљена је публикација о положају пензионера у Србији:

ПЕНЗИОНЕРИ ЗА ЕВРОПУ – ЕВРОПА ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ

ПРАВНО-ЕКОНОМСКИ И СОЦИЈАЛНИ ПОЛОЖАЈ ПЕНЗИОНЕРА ДАНАС

 Скупу је присуствовао и проф. др Јанко Веселиновић, народни посланик и председник Покрета за ПРЕОКРЕТ.

 Карла Кантоне је поздрављајући скуп истакла да се положај пензионера у Србији од њене последње посете није побољшао, већ на жалост погоршао. То се пре свега односи на право на лечење, које је пензионерима све недоступније и висине пензије, која је недовољна за живот, па је самим тим смртност пензионера повећана. Рекла је да позива све пензионере у Европи да се противе свим Владама које лоше третирају пензионере. Истакла је да пензионери морају сами да се боре за своја права и да никаква чуда не могу да се десе, да се нико неће изборити за њихова права ако они не буду активни.

 Скупу се обратио и председник УСПС-а господин Милорад Вујасиновић, захвалио се специјалној гошћи на посети и подсетио на обесправљеност и пониженост српских пензионера, на чињеницу да Уставни суд не поштује Устав и истакао да ће УСПС своја права тражити и како очекоје остварити у Стразбуру. Додао је још:

– Ми нисмо на душеку седели и дуван пушили, већ смо радни век провели радећи и сад би требали да могу без бриге пристојно да живимо.

 Живомир Тешић, заменик председника УСПС-а рекао је да ћутање није злато и да пензионери треба да стану у заштиту својих права.

На позив председника УСПС-а присутнима се обратио и проф. др Јанко Веселиновић, председник ПРЕОКРЕТ-а и народни посланик, истакавши да ће Покрет за ПРЕОКРЕТ увек бити уз оне којима су ускраћена права, а код нас су пензионери и обесправљени и понижени. Најавио је да ће ПРЕОКРЕТ поднети иницијативу за формирање анкетног одбора, који би утврдио како су трошене паре из пензионих фондова. Основ за ту иницијативу је анализа коју је урадио УСПС.

Председник Удружења синдиката пензионера Србије господин Милорад Вујасиновић је обавестио присутне да је ово Удружење са Покретом за ПРЕОКРЕТ потписало протокол о сарадњи.

 Након званичног представљања публикације, председник ПРЕОКРЕТ-а проф. др Јанко Веселиновић, разговарао је са госпођом Карлом Кантоне и захвалио јој на подршци српским пензионерима.

Scroll to Top