Veselinović se buni zbog rakije: Nikolić to neće potpisati

 Poslanik Pokreta za preokret Janko Veselinović kritikovao je Vladu Srbije i vladajući većinu, jer su izbacili ime rakija iz Predloga zakona o jakim alkoholnim pićima i ocenio da takvo rešenje neće odobriti predsednik Tomislav Nikolić.

“Zašto ste izbrisali rakiju? Kada se kaže rakija, zna s da se to odnosi na Srbiju. Zašto ste iz zakona izbrisali rakiju, možda zbog evropskih direktiva, jer vidim da ste prepisivali, bukvalno kopi-pejst direktive EU”, rekao je Veselinović u Skupštini Srbije.

On je podneo amandman kojim se ime rakije vraća u naslov i tekst zakona, tako da bi trebalo da piše rakija i druga alkoholna pića, a koji vlada nije prihvatila.

Prema njegovim rečima, rakija se u tekstu zakona pominje tek kada se nabrajaju visoko alkoholna pića, kao što su destilovani džin, džin anis i pasitis.

Veselinović je kazao da bi bolje bilo da su njegov amandman prihvatili kako ne bi i predsednika Tomislava Nikolića “dovodili u naprijatnu sitaciju da mora da vraća zakon”.

“Da bi zakon stupio na snagu treba da ga potpiše predsednik, a ja sam siguran da gospodin Tomislav Nikolić neće potpisati zakon kojim se ukida rakija, zato što on poznaje srpsku tradaciju i pretpostavljam da mu ne bi palo na pamet da se u njegovom mandatu ukine sprsko ime rakije zato što zna da je proizvođač rakije koja je postala brend – Tomovače”, kazao je Veselinović.

Veselinoviću je odgovorila ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković koja je rekla da nisu tačne njegove tvrdnje da se neko odriče i briše rakiju iz zakona.

Naglasila je da je rakija svrstana u alkoholna pića sa sadržajem od 15 odsto alkohola.

“Mi smo imali dva zakona koja su u svojim nazivima imali rakiju, Zakon o vinu i rakiji iz 2004. i Zakon o rakiji i drugim alkoholnim pićima iz 2009, ali nismo ništa uradili da zaštitimo našu domaću rakiju”, rekla je ministarka.

Izvor: N1 info

Scroll to Top