НОВОСАДСКА ОПОЗИЦИЈА УКАЗАЛА НА СУЛУДО РАСИПАЊЕ НОВЦА, МАЛУ ГЛЕДАНОСТ И ПОЛИТИЧКИ УТИЦАЈ НА РТВ

На конференцији за штампу испред РТВ-а новосадска опозиција: Демократска странка, Странка слободе и правде, Покрет слободних грађана, Покрет за преокрет, Србија центар -СРЦЕ и Акција прогресивне Војводине указали су на расипање новца, малу гледаност овог јавног сервиса и сукоб две политичке струје унутар СНС-а око избора директора.

“У Министарству одбране се 07.марта већало ко би требао да буде директор РТВ-а. Па нисмо ваљда под војном управом. На том састанку, који је почео у 13,30, били су поред министра одбране Милоша Вучевића, Марко Ћалић, председник Управног одбора, као и Милорад Вукашиновић, члан РЕМ-а и Бојан Панајотовић, несуђени директор, а највероватиније в.д. директор јер за  функцију директора не испуњава услове. Зашто је то тако и коме треба ова телевизија? Због оних који добро зарађују у сарадњи са РТВ-ом. А то су независне продукције и Епархија Бачка.
Током претходних 11 година Епархија Бачка је приходовала око милион евра за емисију на радију на којој се читају информације који су свеци тог дана и за емисију на телевизији “Верски цалендар”, која се емитује једном недељно.  Да се разумемо, сматрам да таква емисија треба да постоји, али не мислим да треба да је финансира РТВ већ црква. Али није само Епархија бачка та која приходује од РТВ-а То су и независне продукције: За последњих седам година приходовали су 615.000.000 динара, односно 5.256.410 евра. Скорпион је  за емисију “Кухињица” приходовао  303.625.000 динара, а Институт за усмеравање комуникација  за емисију „Наука и бизнис“ – 96.000.000 динара, док је Поwер медиа продуцтионс – грађане коштала  105.185.000. Каришик – Каришик је за  “Путеве наде” добила 47.000.000 динара, а
Агенција Блуе гаме за “Чари риболова”добила  9.000.000 динара, иако значајно користи и капацитете РТВ-а, МН промонс за “Салаши за вас” добио је 20.000.000 динара, а агенција “Печат” 42.000.000, динара. Епархија Бачка, за седам година, добила је 62.000.000 динара. Када се томе додају уговори са агенцијама за чишћење и обезбеђење и други трошкови онда је јасно чему ова телевизија служи.” – истакао је Јанко Веселиновић, председник Покрета за преокрет.

Анна Орег, народна посланица из ПСГ-а истакла је да према доступним подацима аналитике финасијског плана РТВ-а за 2022. год  има пуно нерационалног и ненаменског трошења средстава.”РТВ има уговоре са агенцијама за одржавање хигијене пословног простора који иначе скоро и да не користи и на то годишње издваја 31.200.000 динара годишње, или да преведем 22.000 евра месечно. Друга услуга коју плаћа РТВ је услуга обезбеђења и за то издваја годишње 18.000.000 динара тј. 12.700 еура месечно. Можемо само да претпоставимо којој странци су блиске те агенције.Трећи, можда и највећи скандал јесте да поред саграђене нове зграде, руководство РТВ-а и даље није имало капацитета да га технички потпуно опреми и због због тога и даље плаћа 35 .463. 200 динара годишње закуп пословног простора тј 25.000 еура месечно.” – додала је Орег

“Најновији подаци о гледаности телевизије у Војводини у прошлој недељи – значи од 19. до 26. марта – показују да је гледаност првог програма Телевизије Војводине свега 0,67% а Другог програма телевизије – 0,04%. То је онај “шер” који често помињу на овим комерцијалним телевизијама. То значи да први програм телевизије Војводине гледа у просеку две и по хиљаде људи у Војводини, а други програм – 139. Наглашавам – у Војводини. Кад се узму у обзир подаци за подручје читаве Србије, онда је то учешће још мање. Са таквом гледаношћу, јавни медијски сервис Војводине не може да остварује своју јавну функцију и не служи сврси због које је уопште и формиран. А јавни медијски сервис, подсетићу, има врло значајну друштвену функцију.
Сад је, као што знате, у РТВ-у у току процес избора генералног директора и ту се сукобљавају две струје у војвођанском огранку Српске напредне странке: Једна који предводи бивши градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и друга коју предводи председник Покрајинске владе Игор Мировић. Ко ће у борби те две струје на крају победити, остаје да се види, а у интересу грађана Војводине и запослених на РТВ-у је да, ако је икако могуће, изгубе обе. Зато ми тражимо да се јавно објаве биографије кандидата и да се читав процес избора генералног директора обави законито и транспарентно” – истакао је Вељко Крстоношић, председник ГО Демократске странке.
Снежана Добрић из СРЦА је указала на забрињавајући удео гледаности И програма  РТВ на територији Војводине који за 2021. износи за само 1,18%, а да је и таква више него скромна гледаност пала на занемарљивих 0,99% у 2022.
” У односу на друге ТВ куће у земљи РТВ има изнад просечно учешће документарног и програма културе у укупним програмским садрзајима, и то поздрављамо. Управо због тога верујемо да на занемарљиву гледаност утиче политичко – информативни програм РТВ који заокупља 36% укупно емитованог садрзаја и у процентима је упоредив са РТС и Пинком. Од новог директора и руководства куће с правом очекујемо акције које ће променити ову суморну слику медијске маргиналности РТВ. Такодје од новог директора очекујемо да у договору са радницима РТВ ради и на адекватном социјалном програму где сместити 1460 људи будуци да је нова зграда  РТВ пројектована за 900 запослених.” – истак је Добрић.

“Незаконито одуговлачење именовања генералног директора РТВ-а, јасан показатељ апсолутне контроле власти СНС-а у тој медијској кући. Довођењем пре само петнаест дана деветог члана УО РТВ Биљане Ратковић Његован потврђена борба унутар две струје  у СНС-у, чији ће кандидат преузети руковођење Јавним сервисом. Поставићу питање о тачности навода удружења новинара Војводине да се против госп. Ратковић Његован води кривични поступак пред ОЈТ Нови Сад. На крају, да највећу штету трпе грађани јер им је повређено право на истинито, тачно и благовремено информисање.” – истакла је Бранислава Пандуров из ССП-а.

Scroll to Top