НЕКА ГСП САОПШТИ НОВОСАЂАНИМА ДА ЈЕ СМАЊЕЊЕ БРОЈА ПОЛАЗАКА БИЛА САМО ПРВОАПРИЛСКА ШАЛА

Градски одбор Покрета за преокрет Нови Сад, тражи да ЈГСП “Нови Сад”  одустане од смањивања броја полазака на градским и приградским линијама од 1.априла, које је најављено из овог предузећа. Тражимо од градоначелника да опозове ову одлуку.  Недопустиво је док траје школска година и  док ђаци иду у школу, а студенти на предавање и испите да се редукују поласци аутобуса. Образложење градског превозника и сама најава смањења полазака личи на првоаприлску шалу. Очекујемо од ГСП-а да саопшти Новосаданима да је то заправо била првоаприлска шала.   Новосадски  одбор Покрета за преокрет, се залаже унапређење квалитета градског превоза, а овим се он уназађује. Ако се обистине најаве број полазака би се смањио за 20 процената зато што су, према ставу градског превозника, путници изненада нашли алтернативу за њихове аутобусе.  Тако ће линије 7а и 7б које су биле најчешће, сада остати без 46 полазака. ЈГСП планира да редукованим редом вожње буду обухваћене и линије из Петроварадина и Сремских Карловаца, које и до сада нису биле честе. Посебан је проблем  што се укидају многи јутарњи поласци, што директно отежава путовање запосленим, ученицима и студентима.

До сада смо имали  “проређен” ред вожње у летњим месецима, а сада ћемо тај ред вожње имати усред  пролећа. Овакву одлуку, колико је нама познато, са оваквим образложењем, није донео ни један градски превозник у свету. Било би занимљиво видети реакцију Бечлија или Парижана на одлуку да градски метро у Бечу или Паризу смањи број полазака зато што је стигло пролеће, па Бечлије и Парижани више пешаче и возе бицикл. Колико нам је познато оваквог проређивања полазака неће бити ни у Београду, а припадамо истој временској зони и држави.  Није јасно колико ће путника из Сремских Карловаца и Петроварадина од 1.априла долазити на посао или на факултет пешке или бициклом да би се број полазака смањио.

Проређивање полазака само је нови проблем у градском  саобраћају у Новом Саду. Због неодговорне градске власти и ненаменског трошења новца Новосађана

већ имамо проблем великог броја старих  возила, која се често кваре, немају исправну вентилацију и споро саобраћају, што продужава превоз. Пре неки дан имали смо пожар на једном од тих возила.

Хигијена аутобуса је забрињавајућа, па  се поставља питање зашто се не води рачуна о редовном одржавању аутобуса. Посебан проблем су плате возача аутобуса, који због ниских зарада одлазе на друга радна места у земљи или у иностранству. Уместо да решава ове проблеме градска власт СНС-а  и СПС-а нашла је “инвентивно” решење у смањењу броја аутобуских полазака.

Scroll to Top