ЈЕДИНИ МОРАЛНИ ЧИН – ОСТАВКА ВУЧИЋА

Покрет за ПРЕОКРЕТ најоштрије осуђује скандалозну и аутократску изјаву председника Владе Републике Србије, Александра Вучића, по којој би нам ММФ „дозволио да више повећамо плате и пензије него што сам мислио, али ја то нећу. Ето, нећу“.

Председник Владе је на овај начин показао да је он изнад устава, закона, Владе као колективног органа и Народне скупштине као законодавног органа који би требали да доносе одлуке. Кроз ову изјаву видимо да Србијом влада један човек, који то овим чином  експлицитно признаје. Трагичније је што се ради о судбинама више оддва милиона људи, који су на ивици егзистенције, а многи од њих немају ни за основне егзистенцијалне потребе.  Трагично је и што се смртност пернзионера драматично повећала, јер немају ни за лекове, а многи ни  могућност да купе основне животне намирнице. Премијер заборавља да пензије нису плод његовог хира, већ стечено право, које је као и  друга права уставом загарантовано. За време свог радног века пензионери су уплаћивали доприносе, неки пуних 40 година и пензије би требале да буду резултат њиховог издвајања новца за период када не буду у радном односу. У истом положају су и здравствени и просветни радници, запослени у полицији и војсци и сви они којима председник Владе „ето неће“ да врати одузете приходе.

Ова изјава је посебно скандалозна имајући у виду ону од  10.03.2014. на предизборном скупу у хали Пинки, када је лидер СНС Александар Вучић изјавио да он „неће дозволити да се дира у пензије. Он је тада истакао: „Боље са наше грбаче да се скида него да се дирају стечена права пензионера.“ (Тањуг)

„По свему судећи изјаве пред изборе и данашње аутократско понашање, којим се понижавају пензионери, али и здравствени радници, радници у просвети, полицији, војсци, који не могу да живе од својих плата су изјаве човека који жели по сваку цену да има апсолутну власт, а након тога човека који је ту апсолутну власт добио. Враћање плата и пензија на ниво пре смањења је захтев Покрета за ПРЕОКРЕТ, али се овде првенствено ради о поштовању уставом гарантованих права. Најновије изјаве премијера Вучића, не само што се ускраћују та стечена права него се додатно руши достојанство људи. Имајући у виду неиспуњења обећања да пензије неће смањивати и јучерашњу изјаву, најморалније би било да Александар Вучић поднесе оставку“- истакао је проф. др Јанко Веселиновић, председник Покрета за ПРЕОКРЕТ.

Scroll to Top