ЗЛАТИБОРИЗАЦИЈА ФРУШКЕ ГОРЕ УСЛЕД МАСОВНЕ ДИВЉЕ ГРАДЊЕ И СЕЧЕ ШУМЕ

ГО Покрета за преокрет упозорава да је Фрушка гора озбиљно нападнута масовном дивљом градњом, која је већ изменила изглед “војвођанске Свете горе” и тражи да се хитно предузму мере које би то спречиле. Поглед из Новог Сада, односо са Петроварадинске тврђаве али и из Каменице, Новог Сада и Ветерника пружа слику обронака која су без икаквог реда бетонизирани. Читава подручја прекривена шумом сада су опустошена, а на месту шуме и зеленила сада су огромне зграде, виле, бетонске ограде и базени. Фрушку гору је захватила “златиборизација” и извесно је да су инвеститори, који су по очито у спрези са влашћу и грађевинским инспекцијама, препознали ову планину као простор за реализацију недозвољене градње. Фрушку гору чека судбина Златибора, иако је реч о националном парку и плућима Новог Сада и Војводине, имајући у виду да је Војводина једна од најнепошумљенијих делова Европе. За ово је одговорна градска и покрајинскса власт СНС-СПС-СВМ и руководство Националног парка Фрушка гора.
Из Новог Сада и околних места видљива је свакодневна девастација Фрушке горе. Више стотина објеката последњих месеци никло је на потезу од Парагова према Поповици и даље према Раковцу и Беочину. Нови објекти виде се и на врховима Фрушке горе.
Осим дивље градње, због које се сече шума, и уништава зеленило и животињски свет постају видљиви “резултати” комерцијалне сече дрвећа коју спроводи Национални парк Фрушка гора. Ако се томе дода илегална сеча шууме и сеча од стране закупаца шуме, која је враћена СПЦ јасно је због чега су све видљивије голети на самој Фрушкој гори.
На делу је прави екоцид јер се против закона уништава шума, као и биљни и животињски свет на тој планини.
Не ради се о малим викендицама или кућама које се граде већ о зградама од неколико стотина и хиљада метара квадратних и избетонираним оградама и прилазима. Позивамо тужилаштво за организовани криминал и друге надлежне органе да хитно предузму све из своје надлежнисти како би се спречило уништавање преосталог дела Фрушке горе и како би се поднеле кривичне пријаве И како би одговарали сви они који нелегално граде, уз подршку власти, и секу шуму.

Scroll to Top