КО ЈЕ ИЗ СНС ВЛАСТИ У НОВОМ САДУ “ИНОБАЧКОЈ” ОМОГУЋИО ДА ГРАДИ ЗГРАДУ У ФУТОШКОМ ПАРКУ

ФОТО: YOU TUBE / RADIO 021

ГО Покрет за преокрет Нови Сад тражи да се хитно испита ко је компанији “Инобачка”, која је постала власник хотела “Парк” у Новом Саду, дозволио да једну ново крило, са десет етажа, сагради у Футошком парку. Недавно је презентовано како ће хотел изгледати након реконструкције и доградње и постало је јасно да ће се хотел, који треба да постане део ланца ,,Hyatt Regency”, проширити на парк. Хотел “Парк” је добио име по чињеници да се налази у парку, али би  након изградње новог крила хотела парк био знатно окрњен. Није неважно да је компанија “Инобачка”, која је постала власник хотела уједно један од концесионара четири подземне гараже у центру Новог Сада и да је изградњом једне од њих значајно оштећена зграда Скупштине Војводине, познатија као Бановина.

У презентацији новог пројекта хотела “Парк” се под реконструкцијом и доградњом, “провукла” и доградња целог једног новог крила са око 10 етажа. Парцела на којој планира изградња новог крила је део парковске површине и има карактер споменика природе, односно заштићеног природног добра. Користи се и за  намене Специјалне болнице за реуматске болести “Јодна бања” и пројектовао га је архитекта Армин Пец Млађи. У Футошком парку који је богат флором и фауном живи најмања жаба у Европи, под називом црвенотрби мукач, а познат је и по колонији веверица.

Не само што је градска власт на челу са СНС-ом приватни интерес ставила испред јавног, већ је грубо прекршила закон који не дозвољава изградњу на подручју заштићеног природног добра. Градска власт уништила је бројне зелене површине, али је непојмљиво да су кренули у уништавање парковских површина.

Локалне власти у Новом Саду очито не преза ни од чега у намери да реализују интересе подобних инвеститора. У презентацији овог пројекта учестовао је градоначелник Милан Ђурић и уништавање парка је најавио као “велику градску инвестицију” те доградњу и проширивање капацитета постојећег хотела „Парк“ .  Тим поводом је представио макету на којој се јасно види да је планирана изградња новог комплекса хотелске зграде, и то на зеленој површини Футошког парка. Тиме је на најгрубљи начин суспендована  Одлука о заштити Футошког парка. У тој Одлуци је прецизирано да је читава катастарска парцела, на којој се налази хотел у зони заштите на којој је изричито забрањена промена намене површина и предузимање било каквих радова који би могли да наруше концепцију и стил парка, угрозити аутохтони биљни фонд, вртноархитектонске елементе и фауну парка. Позивамо градску власт да хитно повуче одлука којом се компанији  “Инобачка” дозвољава изградња на подручју Футошког парка. Тражимо одговорност оних који су незакониту  одлуку донели. У сарадњи са другим опозиционим странкама и грађанима учинићемо све да се одустане од те штетне одлуке.

Scroll to Top