НОВОСАДСКА ОПОЗИЦИЈА ТРАЖИ ДА РТВ ОБЈЕКТИВНО ИЗВЕШТАВА О СТАЊУ У НОВОМ САДУ И ВОЈВОДИНИ

САОПШТЕЊЕ СА ЗАЈЕДНИЧКЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА ШТАМПУ ШЕСТ
ОПОЗИЦИОНИХ СТРАНАКА И ПОКРЕТА У НОВОМ САДУ

 

Шест опозиционих странака и покрета предало је данас захтеве члановима Управног одбора Радио телевизије Војводине са циљем да се избор директора ове установе, који је у току, искористи како би  се РТВ вратио у законске оквире, који га обавезују да објективно, благовремено и непристрасно информише грађане, што сада није случај. Захтеве су предали представници Демократске странке, Странке слободе и правде, Покрета слободних грађана, Србија центар – СРЦЕ, Покрета за преокрет и Акције прогресивне Војводине. На конференцији за штампу тим поводом Анна Орег, народна посланица и председница ПО Покрета слободних грађана представила је захтеве, међу којима је најзначајнији да се  да се поступак избора генералног директора спроведе на законит и транспарентан начин, што подразумева и објављивање радних биографија кандидата и образложења одлуке о избору. Тражи се и исто и за уреднике Првог и Другог програма телевизије и радија, као и информативног програма на српском и језицима мањина, као и да се припреми нова програмска шема у којој би представницима опозиције, стручне и критичке јавности била обезбеђена равноправна заступљеност у информативном програму, укључујући и Дневник у 17 часова као и информативним програмима на језицима мањина и информативним програмима Радио Новог  Сада. Новосадска опозиција тражи и да се три пута недељно организују дебатне емисије о свим важним питањима за Војводину и њене грађане у којима би заједно са представницима власти равноправно учестовали и представници опозиције и, уопште, критичке јавности. Захтева се и да се  новац РТВ-а троши на законит и транспарентан начин, што подразумева и редовно објављивање финансијских извештаја и да се забрани извештавање о активностима државних функционера који су на изборним листама у току трајања изборних кампање. Затражено је и успостављање института округлог стола или неки други формат у којем би представници политичке опозиције, стручне и најшире јавности водили дијалог са синдикатима који делују у оквиру РТВ-а, размењивали информације и подносили предлоге мера за побољшање програма и пословања јавног медијског сервиса.

„Радио-телевизија Војводине данас има најмању слушаност и гледаност у својој историји и то је директна последица управљања РТВ-ом у последњих седам година. Демократска странка сматра да се, најпростије речено, јавни медијски сервис Војводине свесно урушава од стране садашње власти.“ – поручио је Вељко Крстоношић, председник ГО Демократске странке у Новом Саду.

„РТВ као јавно добро грађана АП Војводине мора да служи њиховом истинитом и правовременом информисању. Да би грађани Новог Сада и Војводдине могли да чују о проблемима у граду и Покрајини, другачије мишљење и нове идеје, тражимо редовне дебатне емисије у ударним терминима у којима би учестовали и представници опозиције и  независни сттручњаци из разних области.“ – нагласио је Александар Радукин из Странке слободе и правде.

Михајло Бркић, повереник ГО Србија центар – Срце у Новом Саду је истакао да јавност има законско право да од будућег директора и руководства куће тражи и очекује да се јавно и јасно у свом плану и програму рада обавеже да ће поштовати обавезе према јавности које је поставио Закон као и да јасно дају план и програм утрошка јавних средстава која су намењена РТВ-у. Народни посланик и председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић подсетио је да су за нову зграду РТВ-а потрошена огромна 44 милиона евра, три пута више од планираних  и да ће за опремање бити потрошено додатних 15 милиона евра. „То су паре грађана АП Војводине и оне су бачене ако РТВ не испуњава основну улогу да благовремено и истинито  обавештава грађане о дешавању у Покрајини. Јасно је свима да је СНС отео РТВ.“- додао је Веселиновић. Представник Акције прогресивне Војводине Никола Ачански је истакао да је да је нужно да се упоредо с избором директора Влада Србије , у чијој је надлежности финансирање рада РТВ-а, хитно донесе одлуку о санирању дугова, о износу и уделу средстава телевизијске претплате на територији Војводине, која би омогућила неопходан прилив средстава за финансирање рада установе, као и капиталним инвестицијама за набавку опреме.

Упућене захтеве можете прочитати ОВДЕ.

Демократска странка
Странка слободе и правде
Покрет слободних грађана
Србија центар – СРЦЕ
Покрет за ПРЕОКРЕТ
Акција прогресивне Војводине

Scroll to Top