Veselinović: Ekonomski kokus zastupa interese stranaca

Poslanici su danas vodili oštru polemiku da li skupštinski Ekonomski kokus treba da postoji i podnosi amandmane na zakone, poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević najavio je da izlazi iz tog skupštinskog tela, a Janko Veselinović iz Pokreta za preokret ocenio da Kokus zastupa interese stranaca.

Rasprava je usledila nakon što je ministar privrede Željko Sertić izjavio da je skupštinski Ekonomski kokus dao veliki doprinos predlogu zakona o ulaganjima, da je učestvovao u pisanju tog predloga, kao i da je to telo važna karika i pomoć Vladi Srbije da realizuje svoje ciljeve.

Na to je predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović rekao da skupštinskim pravilnikom nije predviđeno postojanje kokusa.

“Taj kokus zapravo predstavlja interese stranih kompanija i volju ministarstva i vlade”, rekao je Veselinović i dodao da termin kokus i takvo telo postoji u Americi, ali ne i u Srbiji.

“Kakav ekonomski kokus je stavio amandman Sertiću, da ne kažem crni Sertiću”, rekao je Veselinović.

Odgovor je dobio od predsednika Kokusa i poslanika SDPS Vladimira Marinkovića, koi je rekao da je “moguće i da neko žudi da bude član tog kokusa, pa zato tako govori”.

“Možda neko žudi da bude član Ekonomskog kokusa pa tako govori. Ali, ako mu je potrebno predavanje o tome šta je to, spremni smo i da kao Ekonomski kokus, i to organizujemo”, poručio je Marinković.

Pavićević je, navodeći da predlog zakona o ulaganjima stvara uslove za korupciju, konstatovao da je čuo neprimerene reči i poručio da on više ne želi da bude deo tog kokusa.

“Ja neću više da učestvujem u radu Kokusa, jer su stvari skrenule sa glavnog smera”, rekao je on.

Šef poslaničkog kluba SNS Zoran Babić poručio je Veselinoviću da je i sam član jedne od neformalnih poslaničkih grupa.

“Pogledajte pod rednim brojem dva, evo – Janko Veselinović”, rekao je Babić.

Veselinović je inače zatražio da se prihvati amandman Pokreta za preokret kojim bi se zabranila prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima, kao i da se ne koristi termin kokus, koji prema njemu nije prigodan.

Tekst preuzet sa internet stranice N1

Scroll to Top