Покрајинска влада угрожава зграду Бановине и прикрива стварне размере причињене штете

Захтевамо да се под хитно зауставе радови на изградњи подземне  гараже поред зграде Скупштине Војводине, која се гради без валидне дозволе и  да тужилаштво под хитно покрене поступак по основу кривичне пријаве коју су 16. децембра 2022. против свих одговорних за овај срамотни догађај поднели народни посланици Јанко Веселиновић из ПЗП-а и Анна Орег из ПСГ-а.

Путем медија смо сазнали да су завршени радови на санацији Бановине о трошку инвеститора који је оштећења изазвао и да „је посао био вредан око 850.000 динара“ (непуних 7000 еура). На основу податка о цени коштања радова, свима је јасно да није урађена никаква озбиљна  санација и да су радови били козметичке природе, попут кречења и слично. То сигурно није довољно да се отклоне разлози због којих је грађевинска инспекција у новембру 2022. прогласила зграду небезбедном за боравак људи, а у издатом решењу констатовала да је „угрожена стабилност објекта“. Елаборат о насталој штети и мерама санације који је израђен на захтев покрајинске владе до данас није обелодањен, поред упућеног Захтева за доступност информација од јавног значаја, што је индикација да и он потврђује како је  штета на згради Бановине већа него што тврде локални челници Српске напредне странке и да покрајинска влада намерно прикрива ове чињенице.

Да подсетимо, оштећење зграде Бановине настала су као последица радова на изградњи подземне гараже Бановина, која се гради нелегално, јер важећа дозвола од стране Управе за урбанизам није издата у складу са законом. Директор Завода за заштиту споменика културе је у писаној изјави обавестио јавност да ова установа није издала неопходну сагласност за почетак радова на заштићеној околини Комплекса Бановине који ужива статус споменика културе. Челници СНС су, међутим, више пута покушали да обману јавност, пласирајући дезнформације да је реч о мањим оштећењима, која су планирана пројектом, што је демантовано наводима грађевинске инспекције која је извршила увиђај.

Зато тога захтевамо да садржај Елабората о насталој штети и мерама санације буде доступан за јавност, како би грађани могли и сами да се увере у кавом се стању налази једна од најзнаменитијих грађевина Новог Сада.

Акција прогресивне Војводине (АПВ), Демократска странка (ДС), Покрет слободних грађана (ПСГ), Покрет за преокрет (ПЗП), Странка слободе и правде (ССП) и Заједно за Нови Сад. 

Scroll to Top