ЗАШТО ПРОПАДА КАСАРНА “НАРОДНИ ХЕРОЈ ЈАНКО ЧМЕЛИК” И КАСАРНА У УЛИЦИ ВОЈВОДЕ БОЈОВИЋА?

FOTO: Google maps

ГО Покрет за преокрет Нови Сад, пита зашто још увек није пронађено решење да се спречи пропадање касарне “Народни херој Јанко Чмелик” у Петроварадину, након година неуспешне продаје, након што је проглашена за непотребну имовину. У стању запуштености се налази и зграда која је била део касарне у улици Војводе Бојовића, у Новом Саду, на којој се налази и спомен обележје антифашистима, јер је сведочила страдању Новосађана у рацији 1942. године.
ГО Покрет за преокрет Нови Сад, пита министра одбране и дојучерашњег градоначелника Новог Сада, Милоша Вучевића, зашто још увек не постоји ефикасан план реновирања и пренамене војних објеката или договора о преносу права власништва на град или покрајину ради стављања у неку другу функцију од користи за грађане Новог Сада.

Касарна “Народни херој Јанко Чмелик” заузима 19 хектара и садржи више од  30 војних објеката, а налази се на Петроварадину. Касарна је пре неколико година означена као непотребна и стављена на продају, али се ни тиме није ништа решило. Уместо да се одлучи о адекватним мерама реконструкције и пренамене, овој објекат због неодоговорности и занемаривања пропада. У сличној ситуацији је и касарна у улици Војводе Бојовића, која је историјски веома значајан објекат, а као споменик културе, налази се и под претходном заштитом. ГО Покрет за преокрет Нови Сад тражи да надлежни одогворно поступају према државној имовини, да се реши питање ових објеката, уместо што се игнорише њихово пропадање.

Подсећамо да је ГО Покрет за преокрет Нови Сад, пре неколико дана тражио да се реконструише и пренамени за потребе Универзитета у Новом Саду касарна “Др Арчибалд Рајс”. Она   дели судбину са касарном “Народни херој Јанко Чмелик” и касарном у улици Војводе Бојовића и говори о небриги државе, града Новог Сада и АПВ Војводине. Тражимо од министра одбране Милоша Вучевића, градске и покрајинске власти да се смисленим планом регулише питање ових објеката, а њихова функција усмери на нешто што је потребно локалној заједници.

Scroll to Top