ВЛАДА ОДГОВОРНА ЗБОГ НЕПОШТОВАЊА ЗАКОНА О ЗАШТИТИ СТАНОВНИШТВА ОД ИЗЛОЖЕНОСТИ ДУВАНСКОМ ДИМУ

Владе Србије од 2012. до данас одговорне су за непоштовање Закона о заштити становништва  од изложености дуванском диму и због тога што није уведена потпуна забрана пушења у угоститељским објектина. Једина  смо земља у Европи, поред БиХ,  у којој је дозвољено пушење у ресторанина у којима се служи храна. И у овој области режим је на супротној страни од у односу на  интерес грађана и то на основној теми – здрављу људи.  Давно је превазиђено питање да би се тиме смањио број гостију у угоститељским објектима јер се то није десили нигде у свету јер је и код нас број непушача већи од броја пушача и многи од њих баш због дуванског дима избегавају угоститељске објекте.   На Дан без дуванскох дима само се подсећамо да у Србији годишње умре око 15.000 људи од последица изложености дуванском диму, али је потребно да отворимо питање одговорности за такво стање.

Зато постављано пет питања Влади Републуке Србије?

  1. Зашто се не поштује постојећи Закон о заштити становништва од изложености дуванском диму и зашто инспекције не контролишу угоститељске објекте који не примењују ни овако либералан закон и колико је казни наплаћено због непоштовања закона?
  2. Зашто се не контролише примена овог закона у јавним установама јер свако ко улази у њих могао је да уочи да поједини запослени имају “привилегију” да пуше на радном месту?
  3. Зашто се није ушло у усвајање закона о потпуној забрани пушења у угоститељским објектима да би се заштитило здравље грађана Србије и зашто је угашена Комисија за контролу дувана?
  4. Зашто нема државне кампање о штетности дуванског дима?
  5. Да ли су сва ова нечињења последица намере државе да кроз продају дуванских производа и даље пуни буџет на штету здравља грађана Србије?

Ова питања, кроз форму посланичког питања упутићемо надлежним министарствима, првенствено Министарству здравља.

Scroll to Top