ДИРЕКТОРА РТВ-А БИРАТИ ПО СТРУЧНОСТИ, А НЕ ПО СТРАНАЧКОЈ ПОСЛУШНОСТИ

ПО Покрета за преокрет Војводине тражи да се нови директор Радио телевизије Војводине изабере  на основу квалификација и новинарског интегритета, а не према блискости са  Српском напредном странком. РТВ је изгубио кредибилитет покрајинског јавног сервиса и нови директор би тај кредибилитет могао да врати или бар да то покуша, али то не може да учини неко ко савијене кичме по мишљење одлази у седиште режимских странака. Најављено објављивање  конкурса за избор директора РТВ-а за 1. фебруар не сме да остане само формализација одлуке да све остане по старом, јер новац свих нас не сме да се троши на режимску пропаганду. На катастрофално стање у овој медијској кући указивали су и синдикати који у њој делују, а највећу одговорност за то сноси Управни одбор.

Војвођански одбор Покрет за преокрет тражи да се приликом избора директора  и након тога код избора других руководећих кадрова у  Радио телевизији Војводине води рачуна искључиво о  стручности и интегритету кандидата, а не о њиховој партијској  привржености. Ако директор буде изабран на основу квалификација, иако у то сумњамо, због досадашње политике режима према јавним сервисима,  има наде за РТВ да постане јавни сервис и да не буде гласило СНС-а и СПС-а  већ да даје проверене и тачне  информације у  интересу   грађана  Војводине. РТВ мора да буде отворена за плурализам и различита политичка гледања и ставове како политичких субјеката тако и невладиног сектора и појединаца, који имају интегритет да  се изјасне о некој теми, независно од њихове политичке припадности.  У другој и нажалост вероватнијој опцији, ако директор постане неко близак Српској напредној странци, можемо очекивати коначно урушавање покрајинског јавног сервиса.

Војвођански одбор Покрета за преокрет сматра да се однос режима према РТВ-у показао и кроз чињеницу да више од годину дана ова установа нема директора, а у период од пола године није имала чак ни вршиоца дужности. ПО Покрета за преокрет Војводине подсећа да се РТВ  до сада понашао незаинтересовано за теме које утичу на живота грађана, посебно на штету коју Српска напредна странка прави Новом Саду и Војводини. Било је више тема од јавног значаја које РТВ није обрађивао или ако их је обрађивао радило се о једностраном приступу, са гледишта СНС-а. Дешавало се и да се камермани и репортери РТВ појаве догађају или конференцији за штампу,     када опозиција има важне информације за јавност, да новинари узму изјаве, али се то после не емитује. То је потврда да у РТВ постоји јака цензура информативног програма.

Scroll to Top