ТРАЖИМО БЕСПЛАТНЕ УЏБЕНИКЕ И ВРТИЋЕ ЗА ДЕЦУ У ЦЕЛОЈ СРБИЈИ

Покрет за преокрет подржава најаву одлуке о  куповини бесплатних уџбеника за београдске основце, које је укинуто након преузимања власти од стране  СНС-а у Београду. Покрет за преокрет тражи да се бесплатни уџбеници за основце и средњошколце и бесплатан смештај у вртиће истовремено, од наредне школске године, обезбеде за децу у целој Србији. То право треба да имају деца у Суботици, Сомбору, Новом Саду, Сремској Митровици, Вршцу, Кикинди, Зрењанину, Крагујевцу, Чачку, Краљеву, Крушевцу, Шапцу, Нишу, Лесковцу, Врању, као и деца у свим другим градовима и општинама у Србији.

Тешко је веровати да су родитељи ђака са Југа Србије имућнији од родитеља из главног града  и да могу својим средствима да без потешкоћа обезбеде школовање своје деце, које је скупо и мимо издатка за куповину уџбеника. Ако се зна да је компет уџбеника за пети разред 15.500 динара, а за шести  18.000 динара, једноставна је рачуница да минимална зарада једва покрива два комплета уџбеника. Јасно је да је многим породицама, посебно у неразвијеним општинама, школовање деце, постало “луксуз” .

Родитељима који због недостатка места у државним вртићима плаћају приватне вртиће цена смештаја деце мора да буде у потпуности субвенциона.  Не желимо да верујемо да су кадрови СНС-а и СПС-а ван Београда толико неспособни да не могу да се угледају на придошлицу у њихову странку и да бар копирају ту идеју, али је вредна пажње. Имајући у виду могуће злоупотребе са јавним набавкама уџбеника захтевамо пуну транспарентност и учешће представника опозиције у мониторингу тог процеса. Овом режиму не би било први пут да и у најхуманијим пројектима траже начин да подмире личне или  страначке финансијске интересе.

Захтев Покрета за преокрет  се односи  и на бригу о старијим суграђанима, којима је потребна помоћ кроз изградњу дневних боравака, помоћ геронто домаћица и других видова збрињавања на подручју целе Србије.

Scroll to Top