ХИТНО УТВРДИТИ СТАЊЕ ЗГРАДЕ ВОЈВОЂАНСКОГ ПАРЛАМЕНТА

ГО Покрета за преокрет тражи да се непристасној комисији хитно дозволи увид у стање зграде Скупштине Војводине у Новом Саду, која је оштећена услед радова на изградњи подземне гараже. Још једном захтевамо  хитно обустављање радова, све док независна комисија не изврши процену опасности по зграду „Бановине“. Грађани још немају објективан увид у стање једног од заштитних знакова Новог Сада  и објекта који је под заштитом државе јер никоме ван градских и покрајинских органа није дозвољен улазак у зграду, „због опасности и налога инспекције“.

Покрет за преокрет поново тражи одговоре на следећа питања у јавном интересу: Како је урађено фундирање, односно обезбеђивање статике „Бановине“? Да ли је урађено ињектирање зграде? Шта ће се десити ако наредних дана услед кише дође до додатног испирања земљишта и постоји ли могућност урушавања зграде војвођанског парламента?  Ко ће надокнадити штету због оштећења објекта и због немогућности његове употребе?

Због већ почињених оштећења на згради Бановине, као и због могућих даљњих проблема који могу настати као резултат досадашњих евидентних грешака Покрет за преокрет инсистира да се утврдити да ли постоји кривична одговорност одговорних лица извођача, инвеститора и Града Новог Сада. Такође, тражимо од Тужилаштва да покрене поступак којим би се проверило да ли постоји кривична одговорност због штете настале на Скупштини Војводине, који су узроковани  радовима на подземној гаражи. Тражимо утврђивања опасности за Танурџићеву палату у центру Новог Сада, поред које се гради друга подземна гаража и увид у стање тог објекта. И овај објекат је под заштитом државе.

Да подсетимо  да је зграда војвођанског парламента, позната као “Бановина”, грађена према пројекту Драгише Брашована и да представља споменик кулутре. Иако напредњачка  власт није изгадила ни један значајнији инфраструктурни објекат  у Новом Саду,  срушили су многе  од историјског и културног значаја. Срушене су куће тршчаре, споменик културе,  као и објекат Комуналне банке у Железничкој, измештен је и споменик јерменској породици Ченази, који је био последње траг Јерменске заједнице у Новом Саду, као и већи део кућа на Подбари, које су чиниле шире градско језгро.

Scroll to Top