УТВРДИТИ КРИВИЧНУ ОДГОВОРНОСТ ЗБОГ ОШТЕЋЕЊА НА ЗГРАДИ ВОЈВОЂАНСКОГ ПАРЛАМЕНТА

Фото: 021.rs

Покрет за преокрет Нови Сад тражи од Тужилаштва да покрене поступак како би се утврдило да ли постоји кривична одговорност због оштећења зграде Скупштине Војводине, услед радова на поџемној гаражи. Комплекс “Бановине” грађен од 1936. до 1939. године по пројекту Драгише Брашована је споменик кулутре о коме би требало да брине Завод за заштиту споменика цултуре Града Новог Сада. Тражимо хитно обустављање радова, све док независна комисија не процени опасност по зграду “Бановине”. Потребно је утврдити постоји ли кривична одговорност одговорних лица извођача, инвеститора и Града Новог Сада. Тражимо одговор на питања како је урађено фундирање, односно обезбеђивање статике “Бановине”? Да лије урађено ињектирање здраде? Шта ће се десити ако се наредних дана окиши и дође до додатног испирања земљишта и постоји ли могућност урушавања зграде војвођанског парламента? Јутрос је Јанко Веселиновић, народни посланик Покрета за преокрет, тражио да обиђе оштећену зграду, али му је из Секретаријата Скупштине речено да то није могуће јер је “инспекција свима забранила улаз” као и да су “сви запослени из тог дела згаде исељени”.

Према јучерашњим информацијама из медија грађевинска инспекција је забранила коришћење дела зграде Скупштине Војводине због пуцања зидова и других оштећења, док се не процени стање конструкције. На фотографијама се виде испуцали зидови, значајна напукнућа, обрушен малтер. Тражимо да се медијима и јавности дозволи увид у стање објекта.

Тек јуче је обелодањено да постоје оштећења на згради “Бановине”, иако је запосленима у овом здању већ данима забрањено коришћење дела објекта уз образложење да се “обнавља”. Индикативно је саопштење инвеститора да су ова оштећења “услег слегања објекта нису изненађење и да су била предвиђена пројектом, који предвиђа и санацију”. Тражимо одговор на читање – ко је одобрио пројекат у коме су предвиђена оштећења објекта од историјске важности, под заштитом државе, поготову ако је било јасно да он неко време неће моћи да се користи. Оштећење покрајинског парламента, симбола Новог Сада и Војводине само је наставак девастације историјског наслеђа у Новом Саду. Пре тога су срушене тршчаре у улици Краљевића Марка, а пре тога им је скинута заштита, затим зграда Комуналне банке у Железничкој ради изградње новог комплекса – Пупинове палате. Изградња овог објекта подразумевала је рушење старе зграде банке, која је била заштићена као споменик од културно-историјске важности.

Осим некадашње зграде Комуналне банке, коју је до тада користила Ерсте банка, због израдње Палате измештен је и споменик јерменској породици Ченази, који је био последњи траг некадашње Јерменске цркве, као и гробља, али и целе Јерменске заједнице у Новом Саду. Таквих примера у Новом Саду је много и оштећење симбола града је само илустрација небриге градске власти о историјском наслеђу.

Scroll to Top