ПРЕОКРЕТ предложио закон за поштене изборе кроз измене Кривичног законика

Посланик Покрета за ПРЕОКРЕТ проф. др Јанко Веселиновић поднео је Народној скупштини Републике Србије Предлог закона о допунама Кривичног законика, којим је предложио да закон препознаје 10 нових кривичних дела, са циљем обезбеђивања услова за фер и коректне изборе. У обраћању у холу Народне скупштине председник ПРЕОКРЕТ-а је истакао да сада не постоје услови за поштене изборе и да ПРЕОКРЕТ неће признати ни једне изборе на којима гласови буду куповани, као што је у последње време био случај.

„Постојеће кривично законодавство није било ефикасно јер се у сваком изборном циклусу дешавају све озбиљније повреде изборног права. Избори обилују вербалним, физичким и сваким другим насиљем. У последње четири године све је присутнија и куповина гласова. На последњим локалним изборима куповина гласова је била очита. Поједине изборне листе су ушле у локалне скупштине искључиво куповином гласова, а кривични поступци у вези с овим случајевима још нису окончани чак иако су неки од починилаца признали дела. Осим тога неки од починилаца ових кривичних дела учествовали су и учествују у вршењу власти у локалним самоуправама и обезбеђују и даље средства кроз ту власт за куповину гласова на наредним изборима. Уколико се не донесе овај закон гласови ће се куповати на пијаци и више гласова имаће онај ко купи више гласова. На тај начин ће бити обезвређен демократски поредак, а онима који буду незадовољни овим криминалним радњама остаје једино да не признају одржане изборе, што може довести до дубоке политичке кризе. Ове измене и допуне неопходно је усвојити имајући у виду све напреднију технологију која може да угрози тајност  гласања, која је темељ слободних избора.“- навео је председник ПРЕОКРЕТ-а говорећи о разлозима за доношење овог закона.

Председник ПРЕОКРЕТ-а позвао је остале опозиционе странке и покрете да подрже овај законски предлог, јер је то начин да се  спрече нерегуларности на наредним изборима, које би довеле у питање њихову легитимност.

Предлог Закона можете погледати овде

Scroll to Top