Покрет за преокрет Београд тражи од градоначелника Александра Шапића и скупштинске већине, коју чине СНС и СПС, да одустану од нових намета Београђанима кроз повећање пореске основице за опорезивање имовине од 5 процената и кроз увећање и кроз повећање локалних административних такси за чак 11,9 процената за 2023. годину. Градска власти није имала у виду да повећање пореза на имовину и локалних административних такси доносе у периоду када грађани немају за основне животне потребе и када инфлација драматично утиче на животни стандард. Уместо да помогне грађанима кроз смањење трошкова градске администрације градоначелник и скупштинска већина праве још један удар на стандард суграђана. Уместо да више опорезују власнике вила и грађане који живе у елитним деловима града Александар Шапић се за убирање већих прихода усмерио на све грађане, па и на сиромашне, којих је у Београду све више.

Поред повећања прихода од пореза на имовину од 5% повећањем локалних административних такси од Београђана ће се током 2023. године узети укупно 24.871.000, динара. Имајући у виду већ и онако монополске цене Београдских електрана и комуналија које се наплаћују преко „Инфостана“ јасно је да се градска власт политички бахати над сопственим грађанима. То показује и чињеница да ће грађани морати да плате 1.660,00 динара ако желе да добију тумачење градских прописа, а да ће физичка и правна лица за решење за постављању опреме за игру деце и рекреацију грађана морати да плате чак 7.083,00 динара. Уместо да се укину намети на све што се односи на здрав живот деце и грађана намети се повећавају.

Индикативне су и неке друге измене у Одлуци о утврђивању цена квадратног метра одговарајућих непокретности на територији Града Београда заутврђивање пореза на имовину за 2023. години. Тако ће се постојеће неизграђено грађевинско земљиште убудуће опорезивати као пољопривредно, ако се користи за „гајење биљака“. То ствара велике могућности за злоупотребу јер ће власници грађевинског земљишта који чекају његову већу цену, а тиме и већи профит, или они који имају вишкове тог земљишта и чекају погодан тренутак за градњу ођедном постати „пољопривредници“. Ова одредба показује бригу о инвеститорима и небригу о обичним грађанима Београда.

Покрет за преокрет ће у оквиру одборничке групе „Уједињени – ССП, ПСГ, ПРЕОКРЕТ, СЛОГА“ тражит да се ове одлуке повуку и да се грађанима Београда, посебно онима на рубу егзистенције, не стварају нове финансијске обавезе.