“Турбо” кружни ток у Новом Саду – турбо прање пара

Покрет за преокрет у Новом Саду тражи од Милоша Вучевића и градске власти у Новом Саду да обустави инвестицију сулудог “турбо” кружног тока, планираног на раскрсници Булевара цара Лазара и Фрушкогорске улице, који ће коштати 300 милиона динара. “Турбо” кружни ток на том месту, са таквом ценом, је неоправдан и штетан за Нови Сад и Новосађане из најмање пет разлога:

  1. Та раскрсница није преоптерећена и има већ све елементе “брзе” раскрснице.  Једини мотив за тако скуп пројекат може бити брза зарада СНС подобних извођача прање пара.
  2. Претварање ове раскрснице у “турбо” кружни ток из ње нестају пешачки прелази, који повезују СПЕНС и Штранд и Лимане и Новосадски универзитет.
  3. Пешачки прелаз, са семафором, помера се према тржном центру “Променада” па ће поред настанка великог проблема за пешаке то успорити и  “турбо” кружни ток јер ће се возила након изласка из кружног тока заустављати на два семафора, првом пешачком прелазу, а након тога на раскрсници Булевара ослобођења и Булевара Цара Лазара
  4. Турбо кружни ток коштаће 300 милиона динара,  док су новосадске улице и путеви пуни рупа и угрожавају безбедност саобраћаја. Тај новац треба усмерити на поправку улица и  путева у Новом Саду и приградскин насељима.
  5. “Турбо” кружни ток угрозиће безбедност возача јер је експериментални у Србији и  довешће пешаке у позицију да прелазе на недозвољеном месту јер им се укида пешачки прелаз, односно помера се за најмање 50 метара.

Поред ових пет разлога није небитан ни шести да ће ова раскрсница због радова бити затворена девет месеци.

Позивамо градску власт, која данас гласа о овом пројекту, да од њега одустане јер Новом Саду није потребна копија “певајуће фонтане” са Славије у Београду. Подсећамо Новосађане да је идеја о “турбо” кружном току настала након почетка изградње “певајуће” фонтане у Београду. На овај начин се расипа новац који је у градску касу уплаћен или ће бити уплаћен након распродаје земљишта подобним инвеститорима у Новом Саду, који наш град, због урбанистичког хаоса, претвара у све горе место за пристојан живот.

Scroll to Top