ТРИ ПИТАЊА ЗА ЛИГУ СОЦИЈАЛДЕМОКРАТА ВОЈВОДИНЕ

Ми, иницијатори петиције „ДИГНИ ГАРД, ОДБРАНИ ГРАД! Реци НЕ споменику фашистима!“ коју чини 15 формалних и неформалних удружења и политичких странака Новог Сада упућујемо три питања Лиги социјалдемократа Војводине – њеном руководству и одборницима и одборницима Скупштине града Новог Сада:

1. Да ли је окупљање које сте најавили за 7. октобар на простору опредељеном за споменик „невиним жртвама 1944/45“ још један маневар ваше огранизације договорен унутар „комуналне коалиције“ која је од 2016. године ваш политички избор и ваша судбина?

2. Да ли ћете јавности саопштити која је била улога представника Лиге социјалдемократа Војводине у доношењу одлука у вези са срамним спомеником, од учешћа у раду Комисије која је разматрала иницијативу СВМа и прихватила је, до гласања за Одлуку којом је омогућено финасирање израде скуптуре и њено постављање?

3. Да ли ћете се данас, на окупљању које сте заказали, јавно покајати и упутити извињење породицама истински невиних жртава и свим грађанима Новог Сада за ваша досадашња чињења и нечињења, колаборацију и ћутање?

Чињеница је да су представници ЛСВ-а својим гласовима и отвореном подршком у Савету за културу Скупштине града омогућили да се у том радном телу донесе одлука о подизању споменика ратним злочинцима. Такође, чињеница је и то да су одборници и представници ЛСВ-а у Скупштини града и свим скупштинским радним телима гласали за сваку одлуку која има везе са подизањем споменика ратним злочинцима, осим у једном случају, када нису уопште гласали. Тај појединачан случај сада представља “смоквин лист” којим покушавате да сакријете голу колаборацију са непријатељима демократије и поробљивачима нашег града. Лига социјалдемократа Војводине је међу одговорнима што је неправда постала закон у Новом Саду. Велика је то срамота и не спира се паролама и изјавама за медије.

__________________________

Војвођански културни клуб “Васа Стајић”, Омладинско-студентска акција – ОСА, Савез антифашиста Војводине, ЗАЈЕДНО! Демократска странка, Народна странка, Покрет слободних грађана, Студентска реакција, Удружење антифашиста Новог Сада, Зелена мрежа Војводине, Покрет за преокрет, Мост солидарности, Друштво студената Филозофског Факултета, Војвођанска политиколошка асоцијација, Антифашистицка коалиција
Scroll to Top