ТРАЖИМО НА УВИД КОНЦЕСИОНИ УГОВОР ЗА ГАРАЖЕ У НОВОМ САДУ

ГО Покрета за преокрет Нови Сад тражи да се јавности да на увид  уговор Града Новог Сада и концесионара “Јавне гараже” о изградњи четири гараже у Новом Саду, од којих су три подземне у улици Модене, код Бановине и на Тргу Републике и једна надземна на углу Успенске и Шафарикове. Последице  концесионог уговора погађају све грађане, а неке последице се већ виде.   Покрет за преокрет тражи, због грађана,  информацију да ли су “Јавне гараже”, чији су оснивачи  “Бест ин Паркинг” из Беча – Холдинг АГ и “Инобачке”, компаније из Новог Сада условили да постојећа јавна паркинг места у улицама у  центру буду недоступна за паркирање, осим власницима некретнина  у центру. Поред овога, Покрет за преокрет пита, зашто је Град Нови Сад омогућио да од недавно   почне наплата од стране “Паркинг сервиса” паркинга испред државних установа, као што су домови здравља, који су потребни запосленима и пацијентима и да ли се на тај начин надокнађује будући губитак “Паркинг сервиса” због изградње јавних гаража. Ако је то тачно онда се изградња јавних гаража прави на штету грађана Новог Сада.

Покрет за преокрет тражи увид у концесиони уговор, да би се проверили ови наводи. Нове гараже, уколико  околна јавна паркинг места буду недоступна свим гађанима, неће бити довољне за Нови Сад. Биланс нових паркинг места у том случају је веома скроман. Спорне су и локације нових гаража, јер се према савременим трендовима урбанизма, којима се брине о квалитету живота грађана, гараже не граде у центру града јер се саобраћај усмерава у те зоне. Спорна је и чињеница да васници нових  некретнина у центру града, на овај начин,  добијају места за паркирање, а да се остали грађани “умеравају” на јавне гараже.

Најновији проблем је изненадно увођење наплате паркиралишта око Дома здравља Јован Јовановић Змај и још на неколико локација, у разним деловима града. Запослени  морају да плаћају паркинг, а није им омогућено да добију месечну или годишњу паркинг карту, сем уколико нису на градској адреси, али у том случају, губе право на путне трошкове. Од мале плате, плаћају и трошкове паркинга.

Покрет за преокрет тражи да се не укидају постојећа паркинг места и да се она додељују привилегованима као и да  да се не уводе нове зоне на којима се паркинг наплаћује. Тражимо да се гараже у Новом Саду граде у складу са стандардима којима се обезбеђује нормалан ток саобраћаја у граду и да се хитно обустави наплата паркинга за запослене у државним установама, поготово за здравствене раднике.

Scroll to Top