Посланичка група “Уједињени – Странка слободе и правде, Покрет слободних грађана, Покрет за преокрет и Синдикат Слога” предала је данас у скупштинску процедуру предлог потпуно новог Закона о раду, који би требало да исправи кључне недостатке важећег и суштински побољша положај радника у Србији. Циљ закона је враћање радника и радног односа у центар Закона. Новим Законом о раду дефинисани су бројни недостаци садашњег закона, од начина на који се радник запошљава, рада на одређено време и зарада, радне недеље, заштите трудница и породиља, док је агенцијско запошљавање сведено на сезонске послове.

Посебно је важно то што се њиме регулишу и судски радни спорови, који ће трајати највише шест месеци. Поред тога, Закон о раду обухвата и неколико законских пакета, као што су Закон о штрајку, Закон о инспекцијском наџору, Социјално – економском савету, агенцијском запошљавању и низ других решења.

При изради овог Закона, на коме су радили најеминентнији стручњаци из области радног права, строго се водило рачуна о усклађености са свим међународним актима и повељама, а при изради и анализи су коришћени моделитети земаља ЕУ и не постоји никакво рационално оправдање да се он не усвоји, јер искључује могућност да неко каже или тврди да је овај закон уперен против послодаваца, посебно да ће отерати стране инвеститоре.