ПОДНЕЛИ СМО ПРЕДЛОГ ЗАКОНА О РАДУ

Посланичка група “Уједињени – Странка слободе и правде, Покрет слободних грађана, Покрет за преокрет и Синдикат Слога” предала је данас у скупштинску процедуру предлог потпуно новог Закона о раду, који би требало да исправи кључне недостатке важећег и суштински побољша положај радника у Србији. Циљ закона је враћање радника и радног односа у центар Закона. Новим Законом о раду дефинисани су бројни недостаци садашњег закона, од начина на који се радник запошљава, рада на одређено време и зарада, радне недеље, заштите трудница и породиља, док је агенцијско запошљавање сведено на сезонске послове.

Посебно је важно то што се њиме регулишу и судски радни спорови, који ће трајати највише шест месеци. Поред тога, Закон о раду обухвата и неколико законских пакета, као што су Закон о штрајку, Закон о инспекцијском наџору, Социјално – економском савету, агенцијском запошљавању и низ других решења.

При изради овог Закона, на коме су радили најеминентнији стручњаци из области радног права, строго се водило рачуна о усклађености са свим међународним актима и повељама, а при изради и анализи су коришћени моделитети земаља ЕУ и не постоји никакво рационално оправдање да се он не усвоји, јер искључује могућност да неко каже или тврди да је овај закон уперен против послодаваца, посебно да ће отерати стране инвеститоре.

Scroll to Top