Покрет за преокрет Врбас тражи да се изградња брзе пруге од Новог Сада до Суботице одвија тако да се не затвара саобраћајница између Врбаса и Куцуре, која даље води за Бачку Паланку.  Уместо 8 километара становници Куцуре и Врбаса ће убудуће  мораtи да прођу 35 километара заобилазног пута. Затварање овог дела пута је већ почело и најављено је да  ће бити затворен дуже од годину дана. Покрет за преокрет пита одговорне у општини Врбас, зашто нису штитили интересе грађана и захтевали да се овај део веома ферквентног пута не затвара и да се изнађе решење прихватљивије за грађане?

Покрет за преокрет Врбас сматра да је изградња брзе пруге важна, али истовремено захтева да се сама изградња одвија тако да не отежа живот грађанима општине Врбас. Реч је се о изузетно важној саобраћајници која повезује Врбас и Бачку Паланку. Пуно становника  користе ову трасу, за долазак на посао или у школу. Овим затварањем  се знатно повећава трајање путовања, јер ће грађани морати да користе обилазни пут  преко Куле, а то ће  поред дужег времена проведеног на пута утицати и на њихове путне трошкове.  Изградња пруге је могућа и без затварања ове саобраћајнице, али изискује веће трошкове за инвеститора, а властима је уштеда средстава инвеститора очигледно важнија од новчаника стотине грађана који свакодневно користе овај пут.

Покрет за преокрет тражи да надлежне републичке институције као и општина Врбас, дају приоритет грађанима, у односу на инвеститора и обезбеде изградњу брзе пруге уз нормалан проток саобраћаја на путу између Врбаса и Куцуре.