УМЕСТО СКРАЋИВАЊА ГРЕЈНЕ СЕЗОНЕ ВРАТИТЕ ОТЕТИ НОВАЦ БЕОГРАЂАНИМА

ГО Покрета за преокрет је поднео Захтев градоначелнику Београда, Александру Шапићу, за повраћај новца грађанима Београда оштећеним због монополске цене централног грејања од 2014. до 2022. године због чињенице да су „Београдске електране“ неосновано, кроз злоупотребу монополског положаја, уз узврђивање цена централног грејања знатно изнад економских стекле екстра профит, на штету корисника централног грејања.   Овим је поновљен захтев упућен претходном градоначелнику Зорану Радојичићу ктобра 2020. године, на који никада нисмо добили званичан одговор. Београдске електране су од 2014.  до 2022. године кршењем Закона о комуналној делатности, кроз монополске цене оштететиле Београђане, који се греју преко „Београдских електрана“, за више милиона евра, односно у просеку 30 милона евра годишње и тај новац уплаћивале у градски буџет, са наменом опште потрошње.

На основу анализе коју смо направили, а која је сачињена на онову јавних података, добит ЈП „Београдске електране“ само у последњих осам  година,  „Београдске електране“ су власницима стана од 80 м2  неоправдано узеле 320.000 динара, односно 2.700 евра. Власницима станова од 40 м2 отето је 160.000 динара, односно 1350 евра. Незаконит профит завршио је у градском буџету.

Према Закону о јавним предузећима циљ оснивања предузећа није стицање добити, већ обављање комуналних услуга у циљу задовољавања интереса и потреба грађана. Цена не сме да садржи профит, јер је то карактер привредних друштава, која се са тим циљем оснивају. До сада нико није оспорио финансијске податке које износимо, нити оправданост нашег захтева. Одлука пређашњег градоначелника Зорана Радојичића и његовог заменика Горана Весића било  је игнорисање захтева, чак и након блокаде зграде градоначелника коју је организовао Покрет за преокрет. Став новог градског руководства можемо видети из намере да се уместо враћања отетог новца Београђанима ускрати грејање, односно да се грејна сезона скрати. Ово је врхунски цинизам градске власти, која припада истим странкама, као и претходна – СНС-а и СПС-а.

Од захтева нећемо одустати. На то нас обавезују потписи хиљаде Београђана, а следећу акцију нећемо најављивати.

Scroll to Top