РТС незаконитом промоцијом коцкања крши Закон о играма на срећу

РТС приликом емитовања реклама у којима се промовишу игре на срећу и коцкање у рекламним блоковина уз пренос утакмица  Европском првенству у кошарци крши одредбе Закона о играма на срећу.

Рекламни блокови са  утакмица европског првенства у кошарци на РТС-у  највећим делом су попуњени промоцијом коцкања. Поједине рекламе тек у угловима имају ситним словима исписано да је коцкање забрањено малолетним лицима. Немају тај текст и у аудио облику, у коме су рекламе, нити се помиње да коцкање ствара зависност, иако је то законска обавеза. Не примењује се одредба Закона о играма на срећу по којој “оглашавање и рекламирање класичних и посебних игара на срећу, укључујући и посредно упућивање на исте, врши се уз обавештење о забрани учествовања малолетних лица у играма на срећу и одговарајући текст упозорења о превенцији болести зависности”. Тиме РТС директно крши Закон о играма на срећу и својим поступцинс  угрожава милионски аудиторијум. Тражимо хитно обустављање емитовања таквих реклама.

Одредба Закона крше и приређивачи игара на срећу јер Закон прописује да “приређивање игара на срећу мора бити друштвено одговорно и усмерено ка заштити малолетника, превенцији болести зависности код учесника у играма на срећу и ка заштити података о личности учесника у играма на срећу”. Овакво неодговорно поступање Јавног сервиса доприноси погоршању стања у коме је број коцкарница у порасту, а број зависника је све већи, а због њиховог броја и недовољног броја лекарског особља  не постоји адекватна  помоћ тим лицима.

Нужна је хитна измена одредбе  Закона по којој се норма о обавези истицања забране коцкања и стварању зависности “не примењују на истицање, оглашавање и рекламирање логотипа, жига, односно трговачке марке и знака приређивача.”

Покрет за преокрет ће у процедуру упутити предлог за измену ове одредбе и пооштравање казнених одредби.

Scroll to Top