ДИГНИ ГАРД – ОДБРАНИ ГРАД: Реци НЕ споменику фашистима!

Грађани и грађанке слободарског и антифашистичког Новог Сада,
обавештавамо вас да је 15 политичких организација, удружења грађана и коалиција, уз подршку бројних појединаца, покренуло петицију којом се тражи укидање Одлуке о подизању срамног споменика „невиним жртвама 1944/45.“ у Новом Саду, на углу улица 1300 каплара и Иве Андрића.
Петицију покрећемо револтирани чињеницом да се на списку жртава, који чини део споменичке документације, поред имена стварних жртава налазе бројна имена налогодаваца, саучесника и извршилаца Новосадске рације и других стравичних злочина почињених у окупираној Бачкој и Новом Саду 1942. године, када је хиљаде људи мучки убијено. На овај начин, градске власти подижу споменик фашистима и крвницима, те релативизују злочине почињене у годинама окупације, крше закон, афирмишу идеологију зла и ругају се стварним жртвама и њиховим породицама.
Акцију прикупљања потписа подршке почињемо у понедељак, 15. августа 2022. Штандови на којима ћете моћи да подржите петицију биће постављени на десет локација, у свим деловима града, а наши активисти и активисткиње ће делити информативне материјале и давати потребна објашњења о стварним намерама оних који споменик подижу.
Градским властима поручујемо: против оваквог споменика борићемо се свим расположивим институционалним средствима. Уколико инспиратори и покретачи срамне идеје предвођени Милошем Вучевићем и Иштваном Пастором не прихвате језик разума и закона и не одустану од постављања срамног споменика, суочиће се са отпором на улицама Новог Сада.

Јер, када неправда постане закон, отпор постаје дужност!

Организације потписнице:
Војвођански културни клуб “Васа Стајић”
Омладинско-студентска акција – ОСА
Савез антифашиста Војводине
ЗАЈЕДНО!
Демократска странка
Народна странка
Покрет слободних грађана
Студентска реакција
Удружење антифашиста Новог Сада
Зелена мрежа Војводине
Покрет за преокрет
Мост солидарности
Друштво студената Филозофског Факултета
Војвођанска политиколошка асоцијација
Антифашистичка коалиција

Scroll to Top