ХИТНО СМАЊИТИ АКЦИЗЕ НА ГОРИВО

Покрет за преокрет тражи хитно смањење акцизе на гориво. У садашњој цени горива акциза код одловног бензина учествује са 61,50 динара, док је код безоловног 46,27 динара. На основну цену додаје се акциза и онда на тако увећану цену  обрачунава порез од 18% што значи да у основној цени од 110 динара држава додаје намет од 92 динара само по основу акциза и пореза, а на то се додају посебне таксе. У зависности од марже успоставља се коначна цена на пумпама. Тражимо да се акциза смањи за најмање 15 динара како би и држава поднела терет виших основних цена нафтних  деривата.

Посебно је недопустиво да  држава наплаћује свој други намет, порез на додатну вредност, на већ урачунату акцизу, што значи да на на један намет наплаћује други намет.  Занимљиво је да је акциза на гориво, које директно утиче на стандард грађана, готово три пута већа него на нискоалкохолна пића, на која је акциза 23,14 динара по литри.

У  ценама дизела који користе пољопривредници, државне дажбине учествују са око 50% одсто што директно утиче на цене прехрамбених и других производа који су сваким даном све скупљи.

Србија је са ценом горива од 1,8 евра дошла у ред земаља са највећом ценом горива у Европи и свету, а по висини плата је на дну на светском нивоу, а иза нас су само најниже развијене земље света. Посебно забрињава чињеница да  дилери нафтне деривате продају, као 90-тих година, на црно српским паорима, без фискалних рачуна па им ове високе цене иду на руку.

Scroll to Top