Републичка Влада пред изборе паралише живот у Војводини

Покрет за ПРЕОКРЕТ упозорава  да републичка влада последњих месеци паралише живот у Војводини  како би у предизборној  утакмици показала да је актуелна покрајинска власт неспособна, те препоручила и наметнула да исти они који владају на републичком нивоу преузму и власт у Војводини. Републичка влада је смањила, укинула или ограничила трансфер новца Војводини због чега испаштају пољопривреда, здравство, школство, наука, спорт и култура у Покрајини.

“Веома је неодговорно да због  интереса СНС или било које друге странке испаштају грађани који живе у Војводини. Ако је тачно да је Влада Србије обуставила 4 милијарде динара трансфера Војводини и да због тога трпе и деца и омладина то је неодговорно и недопустиво. Тражимо одговоре  од покрајинске Владе и од Владе Републике Србије да ли је то тачно. Нарочито је опасно, ако је истинито, да републичка Влада не жели да комуницира са покрајинском Владом по овом питању” истиче проф. др Драгољуб Јовичић, председник Извршног одбора Покрета за ПРЕОКРЕТ.

Покрет за ПРЕОКРЕТ тражи одговор и на питање да ли је тачно да су трансфери обустављени због мањег прилива новца у републички буџет и слабијих привредних резултата, поготово имајући у виду изјаве премијера да је наплата пореза и других фискалних прихода на “историјском максимуму”. Постављамо и питање Влади Војводине да ли је тачно да ће због овакве ситуације морати да обустави бројне пројекте и да се припрема ребаланс покрајинског буџета, као и шта ће предузети да се не деси потпуни колапс здравства и других виталних области.

Покрет за ПРЕОКРЕТ подсећа  да је ова коалиција на републичком нивоу кроз измену Закона о буџетском систему 2012. године оштетила Војводину за 40 милијарди на годишњем нивоу тако што је умањила основицу за уставну одредбу од 7% буџета намењеног Војводини.

 На крају Покрет за ПРЕОКРЕТ тражи од политичких партија на власти да  политичке калкулације за изборе не праве и не преламају преко леђа људи који живе у Војводини, нити у били којем крају Србије.

Scroll to Top