ОДБРАНИМО НЕЗАВИСНОСТ СОИНФО ПОРТАЛА

Градски одбор Покрета за Преокрет Сомбор, осуђује недемократско и незаконито одузимање права на рад и извештавање новинара портала Соинфо. Подсетимо да је новинару Соинфо канала физички одстрањен са конференције за штампу нелегалних градских челника и министра за омладину и спорт нелегалне Владе Србије. Тренутни властодршци града Сомбора, на челу са председником градске скупштине Зораном Русом и градоначелником Антонијем Ратковићем, по ко зна који пут, су потврдили одлучност да се трајно обрачунају са јединим преосталим независним локалним извештачем.

Некада, град опеван у бројним песмама, хваљен у незаборавним причама и осликан потезима ненадмашних сликара, пролази кроз један од најузалуднијих периода свог постојања, заробљен терором организованог криминала локалних политичких постављеника Српске напредне странке и њихових истомишљеника. Физичко одстрањивање новинара са конференције за штампу на којој је, поред горе поменутих, присуствовао и министар омладине и спорта Вања Удовичић, указује на радикализацију односа власти према независним медијима. Сасвим је јасна намера да се, пред надолазеће изборе, трајно блокира слободна мисао и могућност протока информација у средини која је оптерећена бројним аферама, економски и демографски опустошена и инвестициона запостављена. Није нам јасно, зашто је и у овом јасном случају кршења бројних правних аката, потребно да подсећамо надлежне јавне институције на незаконитост поступка локалних политичких челника и обавезу буџетски финансираних органа да реагују и спрече ескалацију и евентуално понављање инцидента.

Соинфо представља последњу зону одбране од трајног губитка валидних, проверених и системски нецензурисаних информација у Сомборсу управо из тог разлога је морамо бранити и одбранити од свих екстерних претњи и утицаја. Овим путем, апелујемо на све који верују у потенцијал и снагу демократске Србије, да безрезервно подрже борбу против накарадног политичког система инспирисаног владавином страха, и да јавно осуде овај и све сличне покушаје угрожавања независног информисања и права на истину.

Scroll to Top