Веселиновић: Александрe Вучићу окани се нуклеарних електрана

„Ових дана си  Александре Вучићу  најавио могућност градње нуклеарне електране у Србији. Твоју  најаву су већ финализирали твоји медији и као готову ствар најављују градњу нуклеарне електране у Србији, уз помоћ Владимира Путина.

Јавно те питам: Ко ти  је дао овлашћење да, као председник Републике Србије,  најављујеш градњу нуклеарне електране, иако о томе нема никакве одлуке Народне скупштине Републике Србије, а било би нужно да тако важна одлука буде потврђена на референдуму. Грађане нико није питао за такву одлуку. Да ли знаш да ризик од нуклеарних електрана није мали, поготову у земљи каква је наша, географски мала и у значајном делу подложна потресима. Ко је направио студију о  складиштењу радиоактивног отпада? Да ли  и то бреме, поред енормних задужења, желиш да да ставиш на плећа будућих генерација. Нуклеарна катастрофа каква се десила у Чернобиљу 1986 и Фукушими 2011. године могао би бити крај постојања нашег народа. Ко вам је дао право  Александре Вучићу да након Рио Тинта, Линглонга и других потенцијалних загађивача животне средине радите на изградњи нуклеарне електране. .“- истиче у свом јавном обраћању председнику Републике Србије Јанко Веселиновић, председник Покрета за преокрет.

„Питам – да ли си већ неком обећао и можда већ  уговорио градњу нуклеарне електране. Питам где планираш да се она гради и где ће се складиштити отпад? Питам да ли знаш да се  Немачка обавезала да затвори све своје нуклеарне електране до краја идуће године. Питам шта је са просторним плановима за изградњу хидроцентрала на Дунаву и да ли је тачно да је подручје за ткву градњу у Војводини већ уништено дивљом градњом твојих страначких пријатеља? – јавно поручује Веселиновић.

Scroll to Top