ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ ПРЕДСТАВИО ЗАКОН О ВРАЋАЊУ УМАЊЕНОГ ДЕЛА ПЕНЗИЈА

Покрет за преокрет је данас, на конференцији за медије, испред зграде РТС-а представио Закон о враћању дела одузетих пензија и одређивање минималне пензије. Овим законом дефинише се обавеза враћања целокупног износа одузетих пензија, које су биле умањене у четворогодишњем периоду, од почетка новембра 2014. до краја октобра 2018. године. Презентованим законом дефинисано је и одређивање минималне пензије за све категорије пензионера, која не би могла да буде испод 80% минималне месечне цене рада.  Законом о враћању дела одузетих пензија и одређивању.

  • Један од првих потеза нове власти, након смене режима Александра Вучића, мора да буде обештећење оних које је овај режим највише оштетио. То су свакако пензионери. Овим законом обезбеђује се да буду обештећени они, а ако су у међувремену преминули, њихови законски наследници. Многи пензионери су преминули, у међувремену, многи нису имали новца да купе лек или храну. Али нису били угрожени само они већ и пензионери са најнижим пензијама, које нису смањиване, али од њих не може да се живи. Овај закон исправља и то јер прописује да најнижа пензија не може да буде нижа од 80% најниже месечне цене рада. Ако је минимална плата 30.000 динара минимална пензија не би била мања од 24.000 динара. Јер 300 хиљада људи прима пензије мање од 15.000 динара. Неко ко има 6.000 или 7.000 динара не може да плати ни рачуне за комуналије, а камоли да му остане за храну. Овај закон уводи социјалне пензије, односно ово је први корак.  Питање да ли има новца за то да дамо људима да не копају по контејнерима или да не умру зато што немају за лек је, по мени,  неморално. Па нећемо градити национални стадион или нећемо трошити новац за сулуду расвету у априлу или октобру, фонтане или  субвенције клубовима око којих се окупља мафија. Даћемо тај новац најугроженијим пензионерима – истакао је Јанко Веселиновић, председник Покрета за преокрет представљајући закон.
  • Закон о привременом уређивању начина исплате пензија био је неуставан и незаконит. То је срамота Уставног суда што то није увидео и донео такву одлуку. Ми овим законом, на правно ваљан начин, исправљамо неправду према пензионерима, али и њиховим наследницима и показујемо одговорност према најстаријој популацији.  То смо морали да чинимо и 2000. године исправљајући неправду према девизним штедишама и онима којима су разне Дафине и Језде узеле новац, на очиглед и под патронатом државе – истакао је Вукман Бошковић, адвокат и председник Правног савета Покрета за преокрет.
Scroll to Top