ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ ЗА ЈЕДИНСТВО ОПОЗИЦИЈЕ И ИЗЛАЗАК НА ПРОЛЕЋНЕ ИЗБОРЕ

На вечерашњој седници Извршног одбора Покрета за преокрет донете су следеће одлуке:

Покрет за преокрет ће одлуку о изласку на изборе и борби против аутократског режима донети  до краја месеца  заједно са колегама из опозиције:  Странком слободе и правде, Демократском странком и Покретом слободних грађана, као и са другим странкама истинске опозиције.  Став Покрета за преокрет у тим разговорима ће бити да се  на изборе изађе.

Бојкот је био успешан. Једностраначка, нелегална Народна скупштина, је разоткрила аутократски и диктаторски карактер овог режима, али после неуспешних преговора о побољшању изборних услова, опозиција, заједно са грађанима,  треба да се режиму супростави на сваком месту, па и на изборни дан, борећи се против уцена, притисака, куповине гласова… Уједно бранећи већинско расположење грађана, према ком режим Александра Вучића нема подршку народа, а влада  само зато што незаконито користи државне ресурсе, укључујући материјалне, присилне и медијске, првенствено монополизациом јавног сервиса, који би требао да буде сервис свих грађана.

Залагаћемо се за јединствен наступ опозиције – једна опозициона  листа на свим нивоима.

Имајући у виду занемаривање демократских вредности појединаца и институција  ЕУ Покрет за преокрет наглашава потребу нове стратегије опозиције, која подразумева супростављање режиму оним методама  које су познате у борби против аутократија у свету, а које ће најбрже демонтирати нестручни, бахати и корумпирани режим.

Покрет за преокрет неће сарађивати са СНС-ом ни под којим условима и кроз доношење Закона о лустрацији  залагаће се за његову  забрану и одговорност политичких и медијских актера,  рушења уставног поретка и стварања политичко – мафијашке државе.

Покрет за преокрет ће предложити партнерима у опозицији стварање тужилачко – правосудног оквира за брзо процесуирање свих појединаца који су вршили притисак на гласаче или учестовали у куповали гласова. Важан фактор у тим разговорима треба да буде подршка Закону о обештећењу жртава режима Александра Вучића, одузимање незаконито присвојене имовине СПС-у, враћање отетих пензија пензионерима, подизање најниже наднице радницима, брига да млади остану у земљи,  одговорност за неефикасну борбу против епидемије корона вируса,  формирање специјалног тужилаштва за организовани криминал, забрана продаје пољопривредног земљишта странцима, национализација незаконито и штетно присвојеног земљишта и објеката,  заштита најугроженијих категорија у друштву,  враћање отетог новца Београђанима, које су незаконито узеле Београдске електране преко Инфостана, законито одузимање фреквенције Пинку и Кошави, забрана уништавања градских зелених површина и заштићених културних добара и других темељних ставова за које се залаже Покрет за преокрет.

Покрет за преокрет позива понижене грађане да се укључе у борбу за стварање новог – праведног друштва у коме ће бити искорењен организовани криминал, а грађани моћи да добро живе од свог рада.

Scroll to Top