ВЕСЕЛИНОВИЋ: ПОЛИТИЧКИМ ИНСТАЛИРАЊЕМ РЕКТОРА СНС ПОНИЗИО УНИВЕРЗИТЕТЕ

„Политичким притисцима у току избора ректора на новосадском и београдском универзитету СНС је понизила универзитете, као институције, али и професоре и студенте. На овај начин угрожена је аутономија универзитета, загарантована Уставом Републике Србије. Чињеница да су на оба универзитета Савети Универзитета гласали супротно од претходних одлука Сената Универзитета, у којима седе декани факултета, говори да није уважена одлука легалних представника  академске заједнице већ представника нелегалних,  једностраначких органа, формираних на лажним изборима“ – истиче проф. др  Јанко Веселиновић, председник Покрета за преокрет и редовни професор на Универзитету у Новом Саду и Београду.

  • СНС је учинио све да воља академске заједнице буде погажена. У Новом Саду је на хајдучки начин био прекинут избор ректора, све док у Савет нису изабрани послушни политички комесари. Чланови Савета у Новом Саду и Београду били су под политичким притисцима и уценама. У Новом Саду је морао да буде изабран кандидат једне струје унутар СНС-а, док је у Београду морала да буде кажњена ректорка Иванка Поповић, због тога што је у њеном мандату  Универзитет у Београду  докторат Синише Малог прогласио за плагијат. Уместо разрешења Синише Малог са свих функција кажњена је професорка Поповић. Посебна је тема избор Владана Ђокића, који саучесник у криминализованом пројекту Београда на води – истиче Веселиновић

Веселиновић додаје да академска заједница мора бити активнија у заштити аутономије универзитета јер је јасно да режим Александра Вучића девалвира универзитете, универзитетска звања и дипломе стечене на државним универзитетима.

Scroll to Top