Нерегуларни избори за месне заједнице у Србију вратили “ћораве кутије”

Режим Александра Вучића је још једном показао да не жели да омогући било какве слободне изборе. Избори за савете месних  заједница које се и данас  организују у неким местима, попут месних заједница у општини Стара Пазова, немају никакве претпоставке да буду регуларни. Грађани немају приступ информацијама о њиховом одржавању и кандидовању, а неке локалне самоуправе попут Новог Сада увеле су обавезу овере потписа код нотара. Због немогућности слободног учестовања грађана на изборима за савете месних заједница и немогућности слободних  избора у својим селима, деловима насеља и квартовима у Србију се опет вратиле “ћораве кутије” , које “пуне” и контролишу припадници режима.

Избори за савете месних заједница за Покрет за преокрет су нерегуларни  из следећих разлога: нико сем представника власти нема право на контролоре; само представници СНС-а и њима блиских странака броје гласове и саопштавају резултате; рок за прикупљање потиписа у већини локалних самоуправа скраћен је на 8 дана, а повећан број потписа за кандидатуру; бирају се листе, а не појединци, тако да лисата која освоји највећи број гласова, без обзира и ако има један глас више, осваја све мандате у савету МЗ; режимске странке са страначким лоби листама кроз притиске на грађане онемогућавају слободно изјашњавање. Ово су само неке од неправилности.

Иако би избори за месне заједнице требали да буду  да буду персонализовани и да се гласа за личности, а не за странке СНС је изборе монополизивао. Кроз локалне структуре власти, коју су успоставили након претходних нелегалних и нелегитимних избора избора, избори  за савете месних заједница додатно су експонирање аутократије и безобзирности режима.
Покрет за преокрет неће признати резултате избора за месне заједнице у срединама у којима нису испуњени услови да они буду демократски. Након слободних и поштених парламентарних и локалних избора нужно је вратити аутономију месним заједницама и грађанима у њима дати право да одлучују о њима животно важним питањима.

Scroll to Top