Покрет за ПРЕОКРЕТ се оштро противи продаји „Тесла банке“

Покрет за ПРЕОКРЕТ се оштро противи неразумној одлуци Владе Републике Србије  да прода „Тесла банку“, која је требало да буде добар инструмент финансијске помоћи српским повратницима у Хрватску.  Одлуку о продаји „Тесла банке“ Влада Србије је донела пре неколико дана, а у току је поступак по јавном позиву за продају.

  „Тесла банка“ је регистрована и  послује у Хрватској, а основана је са циљем помоћи српским повратницима у Хрватској. Република Србија и АП Војводина имају контролни пакет акција,  односно укупно 58% власничког удела. Одлуком да прода „Тесла банку“ Влада Србије је донела не само лошу финансијску одлуку, јер је ово једина банка на подручју ЕУ у власништву Републике Србије, већ је ово и национално неодговоран потез. На овај начин Србија не распродаје само национално благо у земљи, попут Телекома, већ распродаје своје благо и националне интересе и ван граница Србије.

Ова одлука донета усред лета је и неочекивана је, јер то није време када су уобичајене овакве трансакције, а поготово је то изненађујуће јер је још 2013. године, тадашњи министар финансија тврдио да „Србија има континуирану потребу да положај Тесла штедне банке у Хрватској појача“. Ова одлука донета је само неколико дана након обележавања 20 године од прогона Срба из Хрватске у акцији „Олуја“. Развој повратничких подручја на којима живе Срби није могућ без помоћи матичне државе, али је то и економски и национални интерес Србије, који ни једна одговорна држава не занемарује.

„Одлука Владе Србије да прода „Тесла банку“ неодговорна је и са економског аспекта и са становишта заштите националних интереса. Тражимо од Владе Србије да повуче ову одлуку и да приступи докапитализацији „Тесла банке“, како би она у пуном капацитету могла да остварује улогу због које је и основана. Србија се не сме одрећи финансијских инструмената за помоћ Србима који су се вратили или намеравају да се врате у Хрватску, јер 200.000 Срба који тамо живе не могу економски опстати уколико буду препуштени само себи.  Уколико се од продаје не одустане Влада Србије ће показати да јој није стало до Срба у Хрватској и да су све вербалне подршке само део политичког маркетинга.“ истакао је проф. др Јанко Веселиновић, председник Покрета за ПРЕОКРЕТ.

      ПРЕОКРЕТ ће са својим ставом поводом покретања штетног поступка продаје „Тесла банке“ упознати све народне посланике у Народној Скупштини Републике Србије, а тражиће да о овом питању рапсправљају и Одбор за финансије и Одбор за дијаспору и Србе у региону.

Scroll to Top