„Београдске електране“ пљачкају избеглице у Овчи

Градски одбор Покрета за преокрет Београд  јавно упозорава инспекције и  тужилаштво да „Београдске електране“ три године пљачкају становнике избегличког насеља на Овчанском путу. У овом насељу живи око 1.000 становника у 235 стана. „Београдске електране“ наплаћују грејање  свим закупцима станова, од усељења почетком 2018. године,  иако до ових зграда није направљен вреловод, нити имају испоруку грејања од стране  „Београдских електрана“. Зграде имају свој аутономан систем, из земље цевима добијају термалну воду, која је на око 20 степени, а додатно је загревају електрични грејачи.  Станари сами плаћају струју за додатно загревање воде. За стан од 37 м2 укупни цена коју плаћају „Београдским електранама“ је  7.380,82 динара.   Тако су у јануару за  стан те величине преко „Инфостана“ за „грејање“ „Београдским електранама“  платили 6.528,78, за „инсталисану снагу за грејање додатних 765,86 динара, а за електричну енергију за електричну енергију за догревање воде  још 86,20 динара. Како је цена грејања по квадрату око 170 динара закупци станова од 75 м2 плаћају „Београдским електранама“ за  „грејање“  месечно око 13.000 динара.  Закупцима таквих станова за три године „Београдске електране“ су неосновано наплатили услугу   468.000 динара или око 4.000 евра. Власници мањих станова опљачкани су за око 2.000 евра. „Београдске електране“  опљачкале су станаре овог  насеља за три године за око 700.000 евра.

Изградња ових станова финансирана је средствима Европске уније и других донатора, у оквиру регионалног програма збрињавања избеглица.  Део породица већ је ушао у програм откупа станова, али се њихов положај у односу на „Београдске електране“ неће променити.  Станари су спремни да плаћају одржавање система „Београдским електранама“   или неком другом привредном друштву, али не и услугу која им се не даје.

Градски одбор Покрета за преокрет подсећа да су Београдске електране, на основу монополске цене, пљачкају све  Београђане. За шест година наплатили су од грађана Београда екстра профит од  190 милиона евра. Тај екстра профит је накнадно  уплаћен у градски буџет, а одатле је новац нестао у неразумним пројектима попут певајуће фонтане, новогодишњих украшавања града и другим сулудим пројектима СНС-а.

Scroll to Top