Срушити све нелегалне објекте у заштићеним подручјима

Покрет за преокрет је започео израду законског предлог којим би се кривично санкционисали сви који  граде комерцијалне нелегалне објекте. Према том предлогу биће срушени сви објекти који су саграђени у заштићеном подручју. Биће предложена и измена Кривичног законика по којим би свака нелегална градња представљала кривично дело за коју би се изрицале безусловне казне затвора, а градња у заштићеним подручјима сматрала би се кривичним делом против здравља становништва.

Легализација и озакоњење бесправни саграђених објеката су пропали пројекти садашњег режима. Легализација је практично стала. Иако је 2023. година била рок за завршетак поступка легализације и озакоњења Србија ће, са овим режимом, ту годину дочекати са највише нелегалних објеката. Дивља градња је узела маха па се знатно већи број објеката нелегално изгради  него што их се легализује или озакони. То је и циљ режима јер на дивље граде углавном компаније и појединци блиски власти који кроз корупцију купују право да поступају мимо закона. Државна и локална јавна предузећа кроз корумпирани систем им обезбеђују прикључке: струју, воду, канализацију, гас, грејање иако чине кривична дела. Тужилаштво и полиција се са тим не баве. Само прикључак на струју за нелегалне викендице се плаћа преко 1.000 евра.

Србија је премашила четири милиона бесправно саграђених објеката, а сваким даном овај број се повећава нелегалном градњом, често и на заштићеним подручјима. Пример су водозаштитна подручја у Београду, али и нелегална градња уз Дунав, Саву, на Фрушкој гори, Копаонику, као и на другим заштићеним подручјима. Више нелегалне објекте не граде избеглице или расељена лица, већ режимски тајкуни СНС-а, СПС-а и на тај начин све грађане који граде легално стављају у подређен положај. Власници великог броја нелегалних комерцијалних објеката у Београда, Новом Саду, Нишу и у другим већим градовима и у околини тих градова део су коруптивног ланца на челу кога су људи из државног врха.

Scroll to Top