СНС ПРИТИСЦИМА УГРОЖАВА АУТОНОМИЈУ УНИВЕРЗИТЕТА

Кроз озбиљне политичке притиске на текућим изборима за ректоре и декане на универзитетима у Београду и Новом Саду СНС је угрозио аутономију универзитета, загарантовану Уставом и законима.
Постављањем највиших страначких и државних функционера у Савете на факултетима и директним притисцима на професоре, чланове изборних тела на факултетима и универзитетима, врши се незапамћен притисак, са циљем постављања декана и ректора, који би били политички комесари.
То показује пример именовања министарки Маје Гојковић и Јадранке Јоксимовић, која је докторант на ФПН, у Савет Факултета политичких наука. Још увредљивије за тај факултет је именовање у исти орган Уроша Шуваковић, бившег заменика начелника аналитике Државне безбедности у време владавине режима Слободана Милошевића, периода када је извршено неколико политичких атентата. Слично је и на Универзитету у Новом Саду на коме је због политичких директива дошло до прекида процедуре у избору ректора, све са циљем да буде изабран неко ко одговара врху СНС-а у Београду. Слични притисци и подметања врше се и за избор ректора Универзитета у Београду.
Покрет за преокрет поручује режиму да факултети и универзитети нису њихиве политичке ћелије у којима могу да постављају своје комесаре. Уједно позивамо академску јавност да се супростави таквим притисцима.

Scroll to Top