ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ ПРЕДСТАВИО ЗАКОН О ОДУЗИМАЊУ ИМОВИНЕ СПС-У КОЈА ЈЕ РАНИЈЕ ПРИПАДАЛА СКС И ССРНС

Покрет за ПРЕОКРЕТ је данас испред седишта Социјалистичке партије Србије на Студентском тргу 15. у Београду  представио Закон о одузимању имовине Социјалистичкој партији Србије која је припадала Савезу комуниста Србије (СКС) и Савезу социјалистичког радног народа Србије (ССРНС). Према овом закону одузима се  сва имовина и новчане вредности СПС-у која је проистекла из газдовања имовином СКС и ССРНС, коју су поседовали до увођења вишестраначког система у СР Југославији. То се односи на непокретну и покретну имовину, али и на имовину насталу заменом, као и новчаним средствима насталим продајом или закупом те имовине, али и имовини која има статус државне или друштвене имовине коју користи СПС. По овом предлогу сва ова имовина би постала државна имовина. Предложено је да се 50% те имовине употреби за помоћ жртвама режима Слободана Милошевића и СПС-а и  обележавању сећања на жртве режима Слободана Милошевића и Социјалистичке партије Србије.

На конференцији за штампу је наглашено да СПС газдује са преко 80 некретнина, које имају  десетине хиљада квадратних метара пословног простора, од којих су 32 објеката укњижене као њихова имовина, а 48 објекта користе, а воде се  као друштвена  својина. Предвиђено је да поступак одузимања имовине спроводе Дирекција за управљање одузетом имовином и Комисија за откривање, одузимање и попис имовине СПС-а.

 

  • Социјалистичка партија Србије Словодана Милишевића, коју данас воде Ивица Дачић, Душан Бајатовић и други отели су 1990. године од грађана Србије имовину вредну десетине милиона евра.  Имовина СКС и ССРН је била имовина свих грађана Србије и није могла да припадне једној странци.  Пљачком су почели своје политичко битисање и пљачком су наставиле све до данас.  На бази јавно доступних података само у 2019. години од закупа  некретнина које су припадале СКС или ССРНС су приходовали 47.34.396 динара, односно 402.905 евра, не рачунајући 7,8 милиона које су наплатила на име дуга из ранијих година. Јасно је да је за ових 30 година, колико газдује овом имовином, само на име закупа СПС инкасирао преко 12 милиона евра. Којим правом СПС, као странка која је уништила државу, институције,  наше животе и уништава животе наше деце,  користи отету имовину и још из ње убира плодове. Само ова зграда, на Студентском тргу,  испред које стојимо, има преко 3.000 м2. СПС је у овом периоду незаконито оснивала и привредна друштва, која су се незаконито бавила грађевинским радовима, трговином лимовима и другим привредним делатностима  – истакао је Јанко Веселиновић, председник Покрета за преокрет представљајући закон.
  • Незаконито су присвојили највредније некретнине у Београду, Новом Саду, Нишу, односно од Суботице до Југа Србије. Инсистираћемо да се та имовина након првих слободних избора врати држави и грађанима. Толико простора фали за младе, уметнике, научнике, домове здравља, дечје вртиће. Упоредо са одузимањем имовине мора да се спроведе лустрација над припадницима аутократских режима, у којима су чланови СПС били у првим редовима, као и данас – додао је Веселиновић

 

Scroll to Top