Проевропска опозиција: Нелегитимна Скупштина не може мењати Устав

Проевропска опозиција – Демократска странка, Странка слободе и правде, Заједно за Србију, Иницијатива не да(ви)мо Београд, Покрет за ПРЕОКРЕТ и Покрет слободних грађана сматрају недопустивим најаве Ане Брнабић и Ивице Дачића о почетак рада на уставним променама од стране актуелног сазива Народне Скупштне конституисаног на основу нелегетимних избора.

Парламент без представника опозиције, који не осликава реалну политичку вољу грађана Србије, нема капацитет да одлучује о најважнијим државним питањима попут уставних промена. Тај капацитет још мање имају представници извршне власти предвођени Аном Брнабић која је и 2018. била на челу Владе која је амандмане на Устав у делу правосуђа уредила на начин који представља излажење из својих уставних овлашћења, а крајњи резултат таквих амандмана значио би нарушавање уставног принципа поделе власти.

Захтевамо од власти да одустану од калкулантских покушаја увођења аутократије у уставни оквир Србије злоупотребљавајући неприсуство опозције у Скупштини, за шта иначе управо власт сноси одговорност. Сматрамо да је процес промена највишег правног акта могуће спровести само у демократском поступку, уз учешће свих релевантних представника грађана, што је са тренутном влашћу и тренутним саставом Скупштине апсолутно немогуће.

Scroll to Top