ПРЕОКРЕТ тражи хитно заседање Народне скупштине Републике Србије поводом азилантске кризе у Србији

Покрет за ПРЕОКРЕТ тражи одговорност Владе Србије поводом нарастања проблема насталих услед непостојања било какве стратегије по питању азилантске кризе у Србији. Јасно је да Влада нема никакву стратегију нити план како да превазиђе проблеме услед све већег прилива људи који беже од рата и немаштине.

Покрет за ПРЕОКРЕТ реаговао је на почетку кризе, када је најављено подизање жичане ограде од стране Мађарске и указао да српска Влада нема никакву стратегију  по том питању, те да ће постављање ограде додатно усложнити ситуацију. Уместо разговора са мађарском Владом и званичницима ЕУ, опет смо на делу имали демагогију и сликање са напаћеном децом која спавају под ведрим небом.

ПРЕОКРЕТ упозорава да несналажење српске Владе у овим ванредним околностима може да остави погубне последице и отвори низ економских и политичких проблема. Без одговорне државне политике отвара се питање да ли ће и грађани Србије морати  ускоро да траже азил у другим земљама.

ПРЕОКРЕТ сматра да терет азилантске кризе треба да прихвате они који су њеном настанку допринели. Тражимо одговор на питање да ли је предлог поверенице за заштиту равноправности Бранкице Јанковић да „избеглице остану у деловима Србије који су пусти“ њен лични став или званична политика државе!

„Влада Републике Србије дугује грађанима  одговор на питање шта је предузела поводом подизања жичане ограде од стране Мађарске када су и грађани Србије али и азиланти стављени иза бодљикаве жице. Поставља се и питање шта је Влада урадила у међувремену како би предупредила последице чињенице да ће се људима који беже од рата и немаштине на путу испречити жичана ограда. ПРЕОКРЕТ пита и – да ли између Владе Србије и европских званичника постоји неки необјављени план поводом збрињавања миграната“ изјавио је председник Покрета за ПРЕОКРЕТ проф.др Јанко Веселиновић

ПРЕОКРЕТ тражи хитно сазивање седнице Народне скупштине Републике Србије како би премијер и министри у Влади дали одговоре на ова и друга питања, посебно имајући у виду надолазак лошијих временских услова, када могу настати додатни ризици по здравље и живот миграната, али и социјални и политички ризици.

Scroll to Top