Срамно смањење субвенција паорима

Покрет за преокрет најострије осуђује смањење подстицаја у пољопривреди за ову годину са 5.200 на 4.000 динара и тражи  укидање те штетне и срамне одлуке. Док се новац грађана Србије троши на сулуде пројекте попут певајућих фонтана, најскупље новогодишње расвете или неселективне и популистичке поделе новца истовремено се  пољопривредницима смањују давања. Ово је одлука Александра Вучића јер без њега не би  могла да се донесе.

Изменом Уредбе о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју у 2021. години, Влада Републике Србије је променила износ основних подстицаја по хектару са 5.200 динара на 4.000. Захтеви за подстицаје за ову годину подносе се од 01.03.2021. па многи пољопривредници још нису упознати са овом мером. Буџет за подстицаје за биљну производњу смањен је за 23%, са 9,7 милијарди на 7,5 милијарди динара. То је огроман  удар на српско село и пољопривредну и сточарску производњу.

До сада је основни подстицај у биљној производњи износио 4.000 динара, а 1.200 регрес за дизел гориво (60 литара дизел горива по хектару се регресира са по 20 динара по литру), за највише 20 хектара земљишта, што значи да су пољопривредници по хектару могли да остваре укупно 5.200 динара по хектару. Овим ће највише бити погођени мањи пољопривредни произвођачи који су и до сада тешко преживљавали. Подсећамо да је до доласка на власт СНС-а 2012. године подстицај по хектару био 12.000 динара. Овим се он своди да 1/3 тог износа.

“Трагична је чињеница да држава дугује пољопривредницима давања из прошле, па чак и из 2019.године. Нико не може да објасни пољопривредницима да је њихов рад и останак на селу мање вредан од страних компанија којима се новац, кроз субвенције,  дели шаком и капом. Ово је одлука Александра Вучића, јер овакво убијање села није могло да да буде донета  без његововог аминовања. Поготово ако знамо да се бави свим темама, од одлуке о снимању филмова до коментарисања твитова. Посебно су угрожени сточари и није чудно што је сточни фонд пао испод оног који је имала Краљевина Србија 1910. године. Многи немају новца за пролећне радове, а ако се дода проблем застареле механизације онда је стање још драматичније” – истиче поводом ове одлуке Јанко Веселиновић, председник Покрета за преокрет.

Scroll to Top