Краљево на рубу социјалне катастрофе

Градски одбор Покрет за Преокрет Краљево изражава забринутост због све израженијег сиромаштва грађана и све већег броја оних који немају ни минималне приходе да прехране своје породице и плате све веће државне намете. Краљевчани од Нове године плаћају веће порезе на имовину од 3% до чак 27%, а као и све остале грађане Србије погодила су их поскупљења струје, тв претплате, горива, хране, банкарских услуга и других поскупљења. Како не постоје социјалне карте угрожених породица сва социјална давања из градске касе троше се нетранспарентно и често не стигну до најугроженијих породица.  Са друге стране део градских функционера СНС-а, и оних блиских њима, уживају у изобиљу.  Они не виде да је град на рубу социјалне катастрофе, са преко 10.000 незапослених и још већег броја људи на ивици или испод ивице социјалног минимума. Тај број се нагло повећава.

Иако је новом одлуком градског већа буџет за социјална давања већи за  36 милиона динара, он није показатељ помоћи најсиромашнијима већ само чињенице све већег сиромаштва у граду на Ибру.

Марко Матовић, помоћник градоначелника за социјална питања, да би задовољио грађане и  спречио социјални бунт, покушава да овакве размере правда  епидемијом корона вируса. На жалост епидемија сиромаштва у Краљево и у његову околину стигла је знатно пре ковида  19. Његова изјава  којом поручује “да се није десила пандемија, у Краљеву има довољно радних места” показује или незнање или лицемерје. Сваки Краљевчанин, који нема чланску карту СНС-а, зна какво је стање са могућности запослења и рада у Краљеву. Готово никакво – ако се не мисли на  запослење у  “Леони”. Али где да се запосле инжењери, економисти, радници у туризму, лекари? Или сви они треба да раде у “Леонију”? И да могу да се тамо запосле и да раде за минималну плату тамо нема довољно радних места ни за 10% потреба незапослених на подручју Краљева.  Подсетимо да су у таквој социјалној ситуацији великог броја грађана градски већници пред Нову годину подигли себи примања за 40%.

Једна од првих мера након смене режима у Краљеву, за коју ће се Покрет за преокрет залагати је хитно враћање опљачканог новца, на име пореза на имовину, из периода пандемије ковид 19, кроз отпис дуговања.

Scroll to Top