Градска власт спроводи културоцид

Градски одбор Покрета за преокрет се оштро  противи Нацрту Плана детаљне регулације центра Суботице, који  отвара могућност рушења више од половине објеката у пет улица у заштићеном градском језгру. Покрет за преокрет подсећа да је  реч о објектима који су грађени крајем 19. и почетком 20. века у делу заштићеног градског језгра и проглашени  за непокретно културно добро од великог значаја за Србију.
Ово је наставак уништавања старог градског језгра и представља прави културоцид. Започет је рушењем и неадакватном реконструкцијом зграде позоришта, а настављен бројним рушењима грађевина од историјског значаја.

Подсећамо да је у међувремену, до темеља је срушено чувено Хајзлерово парно купатило у центру града, затим некадашња Буњевачка матица, а потом биоскоп, адаптацијом новог власника остало је без карактеристичне архитектуре, а врата у дуборезу и кованом гвожђу замењена фабричким алуминијумским оквирима. У међувремену је настављено рушење појединачних кућа у старом градском језгру.

Уместо ревитализације и заштите архитектонског наслеђа градска власт, чију кичму чини коалиција СНС – СВМ, претвара градско језгро у огољене спаваонице, без садржаја за грађане. Све у циљу профита инвеститора блиских овим странкама.

ГО Покрета за преокрет Суботица оцењује неумесно ограђивање од овог пројекта СВМ јер су до сада учестовали и подржали сваку девастацију старог језгра Суботице. Да је супротно напустили би коалицију, која годинама уништава културно наслеђе у Суботици.

Scroll to Top