Обуставити поступак гашења студентских поликлиника

Омладина Покрета за преокрет  тражи да се хитно обустави  неразумна и штетна одлука о затварању студентских поликлиника, у којима своју здравствену заштиту остварује преко  150.000 студената, у највећим студентским центрима у  Београду, Новом Саду,  Нишу и Крагујевцу.  Намера режима, на челу са Александром Вучићем, Аном Брнабић и Зораном Лончаром да  укину заводе  за здравствену заштиту студената, односно студентске поликлинике,  у којима се   води рачуна о здрављу студената, а услед чега би 70% студената имало непотпуну здравствену заштиту је изразито  неодговорно и бахата. Тако нешто никоме није пало на памет.

Специјализоване студентске поликлинике су  нужне, а сада због пандемије још потребније. Овом одлуком режимае већина  студената би се  нашло у позицији да немају установу  којој могу да се обрате у случају потенцијалних здравстених проблема или редовних превентивних прегледа. Међу њима је и велики број студената који нису држављани  Србије. Да ли се власт запитала како је студентима који живе у студентским домовима, далеко од куће и колико им значи то што знају да могу да буду адекватно здравствено  збринути, ако буду имали здравствени проблем. То је исто толико важно и њиховим родитељима и породицама, који брину о њиховом здравњу. Студентске поликлинике се углавном налазе у оквиру студентских кампуса и свака дислокација или упућивање студената у класичне домове здравља значио би пад нивоа здравствене заштите. Здравствена заштита студената је и међународна обавеза и пракса свих уређених држава.

Упрскос томе, према предлогу нелегитимне Владе, која је формализована у  Нацрту плана оптимизације здравствених установа, планира се укидање студентских поликлиника. Приоритетно у Београду.  Очито да брига  о здрављу младих људи  ниије важна тренутном режиму, а није прва Њихова одлука којом би покушали  да  деградирају студенте.

Уместо да се студентске поликлиника шире и осавремењује, режим планира да их угаси. Омладина Покрета за преокрет се са тим неће помирити и позивамо све оппзиционе политичке организације да подрже захтеве студената, који се противе гашењу студентских поликтиника.

Scroll to Top