Астрономске цене станова удаљавају младе од крова над главом

Млади Покрета за преокрет оцењују да су због астрономских цена станова млади у Србији све даље од тога да имају свој кров над главом. Уместо обећаваних цена станова од 490 евра, цене су и на периферијама Београда, Новог Сада и Ниша сада преко 1.000 евра. Подсећамо да је Александар Вучић 2017. године обећао станове за 490 евра по квадрату, а 2019. године “500 милиона евра за младе брачне парове”. Ништа од тога није испуњено.

У многим државама у Европи млади људи почињу самосталан живот много раније него што је то случај у Србији. У многим земљама са 18, некима са 20 или више година, међутим у Србији многи живе с родитељима и после 30. године.

Председница Омладине Покрета за преокрет Сашка Радујков истиче да је потребно повећати шансе младима за куповину станова, а за то је неопходна изградња станова за младе који би се продавали по повлашћеним ценама и уз повољне кредите. У Србији је од стране власти било најава изградње станова за младе. Међутим, то није спроведено. Нјихова брига је само реторичке природе, без стварне намере да се нешто реализује.

Граде се, али обично прескупе бесмислице, а оно што би могло да поправи живот младима у Србији, овој власти је неважно, а млади су константно на дну листе приоритета овог режима. Зато одлазе из земље – додаје Радујков.

– Такође, потребно је радити на решавању читавог низа других проблема младих. Као што је висина плате за младе и могућности за запослење. Све то годинама остаје маргинализовано због потпуно незаинтересованог односа владајуће странке да било шта поправи на овом пољу.

Младима треба обезбедити бољи положај на тржишту рада, а новац грађана уместо на скупе и бескорисне пројекте треба да буде усмерен на улагања која су корисна, међу којима су и бенефицирани станови за младе. Млади Покрета за преокрет ће се борити за то, да би омогућили квалитетан живот младима у Србији – истиче Радујков.

Scroll to Top