„Забрињавајући пораст националистичких тензија у региону“

„Покрет за ПРЕОКРЕТ“ изражава забринутост због учесталих излива шовинизма о којима медији извештавају протеклих дана широм региона. Поводи за нетрпељивост су различити – од годишњице Олује, ватерполо утакмице, услова под којим се црногорски студенти школују у Србији, имигрантске кризе, па до аутомобила с београдским таблицама паркираног у Дубровнику… Опасна реторика мржње према „другима“ директно је подстакнута неспособношћу владајућих структура да реше нагомилане проблеме. Очајним, гладним грађанима без посла и перспективе потура се опасна националистичка идеологија према којој су за сва зла овог света увек криви неки „други“ а никада они који су на власти.

„Док се политичари на власти вербално залажу за помирење, заправо чине све да подстакну националистичку ватру, па односи у региону одавно нису били гори“,  каже председник Покрета за ПРЕОКРЕТ професор доктор Јанко Веселиновић и додаје: “Сведоци смо запањујуће неспособности локалних властодржаца да реше реалне проблеме грађана, услед чега посежу за опробаним рецептима потпиривања мржње.“

Покрет за ПРЕОКРЕТ сматра да је забрињавајуће то што власт у Србији уместо да решава, заправо генерише проблеме као што су: пад животног стандарда, огромна незапосленост, све веће задуживање државе, смањење плата и пензија, гушење слободе медија, масовни одлазак младих у иностранство.

ПРЕОКРЕТ тражи од власти у Србији да решава ове проблеме а, уколико за то није способна то јавно и призна, уместо што прибегава прикупљању јефтиних политичких поена.

Због нерешених социјално-економских питања и неодговорних политичара поново се осећа атмосфера деведесетих. Националисти у региону говоре истим језиком, служе се сличним средствима и чини се да иступају синхронизовано, с циљем да неспособне политичке елите одрже на власти.

Scroll to Top